Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Goochelaar in bijberoep

Vraag van: 1470 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben voltijds leerkracht en tevens goochelaar en ballonplooier. Ik wil dit graag doen als 'bijberoep'. Ik wil bij mensen thuis gaan ballonplooien enzo.

Het inkomen hangt natuurlijk af van de vraag die ik krijg om feestjes te animeren. Ik verdien hier max. 1400 euro per jaar mee.

Ik las dat je kan worden vrijgesteld van sociale bijdragen als je onder de 1419 euro verdient per jaar. Is dit het bedrag dat overblijft na aftrek van de kosten (benzine en onkosten zoals ballons?). Of is dit al het geld dat ik ontvang dat niet hoger mag zijn dan 1400 euro? Mag ik in de prijs die ik vraag een kilometervergoeding aanrekenen?

Kan u mij even zeggen:

Moet ik een ondernemingsnummer aanvragen? En een btw-nummer?

Hoeveel kosten zal ik ongeveer moeten betalen per jaar? (zowel voor die nummers als belastingen en sociale bijdragen?)

Wat moet ik allemaal doen om in orde te zijn? ik wil graag wat reclame maken.

Ik heb onlangs een reeks goocheltrucs aangekocht. Kan ik dit en mijn kilometers aftrekken van mijn belastingen? Ik heb ze aangekocht nu ik nog geen kleine onderneming heb. Of telt dit niet?

Mvg

1 Antwoorden 1. Janique - Securex Ondernemingsloket

  Als benoemde leerkracht moet u minstens 6/10 van een voltijds uurrooster tewerkgesteld zijn om als zelfstandige in bijberoep aan te sluiten. Als ambtenaar moet wel eerst toelating vragen aan uw werkgever om een zelfstandige bijberoep uit te oefenen.

  Indien uw nettojaarinkomsten uit uw zelfstandige activiteit hoger zijn dan €1419 (jaar 2013) bent u sociale bijdragen verschuldigd, zijn uw nettojaarinkomsten (rest na aftrek van kosten) lager dan kan u inderdaad vrijgesteld worden van sociale bijdragen. Hou er rekening mee dat de sociale bijdragen 20,5% bedragen van uw nettojaarinkomen in een 1e jaar tot 22% in het 4e jaar en verder.
  Fiscaal gezien komen uw inkomsten uit uw bijberoep bovenop uw inkomsten uit uw amtenaarsstatuut.

  U zal eerst een ondernemingsnummer moeten vragen. De aanvraag van een ondernemingsnummer is een 1malige kost van €81,50.
  Voor al deze zaken kan u terecht bij het ondernemingsloket go-Start. zie adressen ;
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl

  Bekijk zeker eens volgende site voor de opstart van een eigen zaak :
  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/


Deze vraag beantwoorden