Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Gids als zelfstandige in bijberoep

Vraag van: 2195 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben militair en zit met het idee om als gids in een stad nog een bijverdienste te starten.

Als enige in de toekomstige "zaak" heeft men me aangeraden om als zelfstandige in bijberoep te starten. Maar ben ik hier dan juist mee?

Als gids zou ik geen aftrekposten hebben. En ik weet nooit of ik mensen zal hebben om rond te leiden. Dus een niet-gewaarborgd inkomen waardoor ik dan het risico loop om meer kosten te hebben om het zelfstandige te onderhouden dan wat er binnenkomt.

1 Antwoorden



  1. An Govaerts - Xerius

    Beste Andy,

    In bijberoep kan u bij een beperkt inkomen als zelfstandige een voorlopige vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen. Dit kan als uw netto belastbaar jaarinkomen lager is dan 1.423,90 euro (volgens barema 2014). Als wij uw definitieve inkomen binnen krijgen via de belastingdienst en blijkt dat uw inkomen hoger lag dan de grens, dan zullen er wel bijdragen opgevorderd worden. Dit is de reden waarom we over voorlopige vrijstelling spreken. Voor de berekening van de sociale bijdragen kunnen wij doorverwijzen naar de informatiefiche op onze website.

    Belangrijk in uw situatie is om weten wanneer u kan aansluiten als zelfstandige in bijberoep. Hierbij een overzicht van de mogelijkheden:

    – als u nog een andere activiteit uitoefent (als werknemer of ambtenaar): Om in aanmerking te komen voor verminderde sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep, moet u minstens halftijds tewerkgesteld zijn. Als u vast benoemd bent in het onderwijs, moet uw tewerkstelling minstens 6/10 van een volledig uurrooster bedragen. Er hoeft niet voor elke dag minstens een halftijds contract te zijn, maar op kwartaalbasis moet een gemiddelde van 50 % worden bereikt (= contractuele). Maar voor het eerste en het laatste kwartaal in de categorie bijberoep moet er op de eerste en laatste dag echter wel een minstens halftijdse tewerkstelling zijn
    – als u een opzeggingsvergoeding ontvangt
    – als u werkloos bent en uitkeringsgerechtigd werkloze bent (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)
    – als u arbeidsongeschikt bent als werknemer en een uitkering geniet (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)

    Voor uw aftrekposten in uw belastingaangifte, dienen wij u door te verwijzen naar een boekhouder. Hij kan met u nagaan welke kosten u eventueel kan aftrekken.
    Sociale bijdragen zijn ook een aftrekbare kost in uw personenbelasting.

    Met vriendelijke groeten,

    An Govaerts
    Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
    Xerius


Deze vraag beantwoorden