Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Geen winst wegens aankoop van goederen?

Vraag van: 1410 keer bekeken Boekhouden

Ik wil een zaak openen en weet dat ik op de winst belast zal worden maar…

Vraagje, Als ik al mijn winst opkoop aan goederen moet ik dan nog steeds inkomen noteren die gegenereerd zijn door mijn activiteit op mijn belastingen?

Kan ik voorkomen van in het begin belastingen te betalen door te investeren in goederen?

Hartelijk dank

2 Antwoorden 1. Mario Nardiello

  Belasting betaal je inderdaad op de winst en niet de omzet. Kosten maken verlaagt je belastbare omzet (winst), bijgevolg minder/geen belastingen te betalen.

  Let wel goed op met de indiciaire taxatie. De controleur zal/kan namelijk nagaan als je voldoende middelen hebt om financieel ‘te overleven’.

  Door te investeren in goederen kan je inderdaad kosten maken, let wel, sommige goederen dienen afgeschreven te worden, dus is slechts de jaarlijkse afschrijving een kost.

  Vb. aankoop wagen t.b.v. € 10.000,00, af te schrijven op 5 jaar –> jaarlijkse kost € 2.000,00. 2. zelfstandigen.be

  Het zou kunnen dat hier onder goederen koopwaar of grondstoffen wordt verstaan. Dus geen kosten of investeringen.

  Ook in dat geval maak je uiteraard geen winst en betaal je ook geen belastingen.

  Tenzij je forfaitair belast zou worden. Dan is het geen goed idee om in goederen (koopwaar of grondstoffen) te investeren. Omdat de fiscus er dan van uit gaat dat wat je koopt, je ook verkocht hebt. Maar dat is, zoals gezegd, alleen het geval voor zelfstandigen die forfaitair belast worden.

  Als dat niet zo is en je gaat volop goederen aanschaffen, dan is het goed bijhouden van een inventarisboek belangrijk. Dus misschien best even bij een boekhouder/accountant langsgaan…


Deze vraag beantwoorden