Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Geen sociale bijdragen betalen als ZIB maar wel belastingen?

Vraag van: 1680 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik wil graag een zelfstandig bijberoep beginnen. Ik heb alleen enkele vragen ivm belastingen. Ik snap het niet zo goed dat als je jaarlijks minder dan 1393 eur per jaar verdient, je geen sociale bijdragen betaalt maar wel belastingen? Klopt mijn interpretatie? Ik lees ook dat je btw-vrijstelling hebt indien je minder dan 5580 eur omzet hebt? Wanneer moet je geen sociale bijdragen en belastingen of wanneer wel? Vervolgens waar kan ik vinden wat je allemaal kunt inbrengen in je belasting indien je een zelfstandig bijberoep start? Alvast bedankt.

1 Antwoorden  1. SBB Accountants en Adviseurs

    Beste Mark,

    Wie start met een zelfstandig bijberoep heeft alle rechten binnen het sociaal statuut vanuit zijn statuut als loontrekkende. U moet als zelfstandige in bijberoep sociale bijdragen betalen op basis van uw inkomen. U zal in ruil voor de betaalde bijdragen in principe geen rechten opbouwen binnen het sociaal statuut. Daarom voorziet het sociaal statuut voor een zelfstandige in bijberoep een vrijstelling indien het inkomen uit de zelfstandige activiteit op jaarbasis lager is dan € 1.419,50 (2013). Het kan perfect dat je dus geen sociale bijdragen moet betalen maar wel belastingen.

    Wanneer de omzet op jaarbasis maximum 5.580 euro bedraagt, kan je opteren voor de kleine ondernemersregeling. Hierdoor ontsnapt de ondernemer aan een aantal btw-formaliteiten zoals de periodieke aangiften en moet hij ook geen btw aanrekenen aan zijn klanten. Keerzijde van de medaille is dan wel dat er geen recht is op aftrek van btw op eigen investeringen of andere aankopen, maar voor vele ondernemingen weegt deze kost niet op tegen de zware btw-verplichtingen die men als “gewone” btw-plichtige heeft.

    Een toelichting bij de aftrekbare beroepskosten vind je terug in de startersgidsen van SBB. SBB heeft voor meer dan 30 beroepen een specifieke startersgids die je gratis kan downloaden via de website: http://www.sbb.be.


Deze vraag beantwoorden