Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

GCV in Belgie, werken in nederland en factureren aan nederland

Vraag van: 1217 keer bekeken , ,
Algemeen, Financieel

Ik ga een GCV opstarten vanaf 1 januari in Belgie en dan als freelancer aan de slag bij een bedrijf in Nederland (via Brainnet). Ik zal 4 op de 5 dagen in Nederland werken en 1 dag vanuit Belgie.   Moet ik op mijn bedrijfsleidersloon (niet de vennootschapsbelasting) belasting in nederland betalen of in belgie ?   Kan ik kiezen ?

3 Antwoorden 1. Luk Janssens

  Willy,

  Werk je in Nederland op vaste locatie, bv. in het bedrijfsgebouw/kantoor van je opdrachtgever? Is het een project van lange duur (bv. langer dan 6 maanden)? In zo’n geval is de kans reëel dat je vennootschap tegen een vaste inrichting aanloopt en in Nederland vennootschapsbelasting verschuldigd is. Vervolgens stelt zich de vraag wat de impact daarvan is op uw bedrijfsleidersbezoldiging.
  Ben je die ene dag in België ook actief voor dezelfde opdrachtgever? Risico van schijnzelfstandigheid (al zijn er in de praktijk weinig gevallen waarbij men door de vennootschap prikt)? Eventueel discussie over de heffingsbevoegdheid: welk land mag sociale bijdragen heffen? Je werkt niet substantieel in België (slechts 20 %).

  ‘Kiezen’ waar je belasting betaalt, is zeker niet aan de orde. Iedereen moet de regels volgen, al is de feitelijke invulling in de praktijk niet altijd makkelijk.

  mvg
  Luk Janssens 2. willy smets

  Beste Luk,

  Allereerst bedankt voor uw antwoord en uw tijd.

  Wat betreft de vennootschapsbelasting heb ik uit verschillende bronnen vernomen dat die altijd in het land van vestiging zal toegepast worden, vrijheid van vestiging.

  Er is echter geen unanimiteit wat betreft de bedrijfsvoorheffing op de bezoldiging bedrijfsleider en dat wordt geregeld in artikel 16 van het belastingverdrag.

  Er wordt dan zelfs de 183 regel bij betrokken maar die is enkel van toepassing op werknemers. Ook bij juristen in Nederland is er geen consensus over de interpretatie van dat artikel.

  Het staat nochtans ook duidelijk hier vermeld : http://www.bespaarbelastingen.be/algemeen/belastingverdrag-belgie-nederland/
  Vennootschapsleiding

  Verruiming. Het nieuwe artikel 16 van het belastingverdrag, dat handelt over vennootschapsleiding, werd aanzienlijk verruimd zowel wat betreft de mandatarissen als de vennootschapsvormen. Voortaan zal eenieder die beloningen ontvangt terzake van een mandaat als bestuurder, zaakvoerder, vereffenaar of gelijksoortige functie, dan wel een leidende functie vervult buiten dienstverband, hierop belasting dienen te betalen in de Staat waar de vennootschap gevestigd is. De juridische vorm van de vennootschap speelt daarbij geen rol meer.

  Het blijft blijkbaar een moeilijk onderwerp… 3. Luc Van Avondt

  Beste Willy,

  Ik heb dezelfde situatie: zaakvoerder GCV, opdracht in Nederland via Brainnet. Waar belastingen betalen op het loon van de zaakvoerder.

  Heb je ondertussen al duidelijkheid?

  Daarnaast vraagt Brainnet om een Accountantsverklaring model 3000 op te laten stellen? Hoe heb jij dat opgelost?

  Alvast bedankt voor je reactie

  Luc Van Avondt


Deze vraag beantwoorden