Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Freelancen i.p.v. loondienst

Vraag van: 2248 keer bekeken Sociaal statuut

Binnenkort ga ik met pensioen.

Mijn huidige werkgever heeft te kennen gegeven dat hij nog van mijn diensten wenst gebruik te maken als consultant. Echter niet langer onder een bediendecontract van onbepaalde duur.

Het liefst zou hij met mij verder gaan als freelancer.

Ik heb contacten met personen uit andere firma's die op een gelijkaardige manier freelancen. Het gaat daarbij om contracten van max. 1 tot 2 jaar.

Ik vraag mij af of ik mij, op mijn leeftijd, nog in zo een avontuur moet storten, niet wetende of ik genoeg werk zal hebben en het risico lopen van een faillisement te krijgen met alle gevolgen van dien.

Ik ben niet vertrouwd met de wetgeving aangaande freelancen en zelfstandig zijn.

Graag uw inbreng.

5 Antwoorden



  1. zaakvoerder IctDynamic

    Persoonlijk zou ik aanraden om uw sociale rechten zeker niet zomaar af te staan. Er bestaat in België zoiets als een opzegtermijn. Ik kan de motivatie van uw werkgever niet inschatten maar persoonlijk sluit ik niet uit dat hij zich wil ontdoen van de (dure) opzegtermijn maar anderzijds uw expertise wél af en toe wil gebruiken. Als het werkvolume laag is of blijft dan is de kans helaas erg groot dat U uw broek gaat scheuren aan het freelance verhaal. Ik adviseer dus negatief.



  2. Ben Verberck

    Beste Rudolf,

    Als je het freelancen ernstig overweegt, is best om dit te bespreken met een fiscalist, die ook kaas gegeten heeft van loon administratie en arbeidsrecht. In die zin kan ik je Jean Verlaet aanraden van VMB consult – 03/451.83.93

    Er komen nl. veel parameters kijken vooraleer je ja of nee kan zeggen op het voorstel van je werkgever. Niet in het mist naar de gevolgen voor je pensioensopbouw met zijn verschillende peilers. (wettelijk, eigen opbouw, onroerende goederen, groepsverzekeringen, …)

    Daarnaast is het een goede gewoonte om een voobeeld “framework” of raam contract te vragen aan je werkgever waarin hij/zij je concreet een voorstel doet i.v.m. afspraken allerlei vergoedingen, contract duur, afname van je consultancy diensten, betalingstermijn, e.d.

    Dit staat je toe om te polsen naar de ernst van het voorstel van je werkgever, zonder bruggen te verbranden en toch al een stuk concreter naar je feitelijke situatie te kijken. Op basis van de informatie die hier staat is dat niet mogelijk.

    Hopelijk helpt dit wat de uitkomst ook is.

    Succes,
    Ben



  3. Freelance Linda

    Je bent blijkbaar niet alleen Rudolf. Toevallig deze week in Knack: http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/steeds-meer-gepensioneerden-gaan-als-zelfstandigen-aan-de-slag/article-4000369438109.htm

    De kans dat je failliet gaat, is natuurlijk niet groot als freelancer. Omdat je enerzijds voldoende inkomsten haalt uit je activiteit als consultant. Anderzijds heb je geen goederen die je moet aankopen.

    De wetgeving voor wat freelancen betreft, is op zich ook niet moeilijk. Waar je vooral naar op zoek moet gaan is een raadgever met verstand van fiscaliteit en sociale zaken. Want waar het bij jou om gaat, is vooral het statuut van zelfstandige en de impact hiervan op jouw sociale zekerheid.



  4. Peter De Bruyn

    Naar aanleiding van deze vraag ben ik hierover een discussie begonnen op LinkedIn. Met verschillende interessante tussenkomsten van gelijksoortige freelancers tot gevolg.

    Zeker eens kijken op http://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=697277&type=member&item=264560990&qid=526b3c9c-6b82-4cc8-adc5-ac0412128b8b&trk=group_most_recent_rich-0-b-ttl&goback=%2Egmr_697277



  5. Zelfstandigen.be

    Niet dat we de feestvreugde omtrent zoveel plannen op latere leeftijd willen verstoren maar in deze context is het goed om dit artikel eens door te nemen http://www.zelfstandigen.be/schijnzelfstandige-schijnzelfstandigheid/ vooraleer aan de slag te gaan.


Deze vraag beantwoorden