Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Freelance werken

Vraag van: 1554 keer bekeken Sociaal statuut

Ik zou graag freelance werken als vertaalster en heb momenteel een full time job, een contract van bepaalde duur (nog 1,5 jaar). Er rest mij zowel tijdens de werkuren als erbuiten nog veel tijd om wat bij te gaan doen.

Het vertaalbureau is op zoek naar mensen die als Freelancer op zelfstandige basis of ingeschreven met langlopend interimcontract voor hen willen werken. Wat zijn mijn mogelijkheden en wat is het meest interessant voor mij?

4 Antwoorden 1. [email protected]

  Beste,

  kan je ze vragen wat je zou kunnen factureren op zelfstandige basis? Zodoende kan je een vergelijking maken met wat je als werknemer en wat je als zelfstandige zou kunnen verdienen. 2. Mieke Vercauteren - Xerius

  Beste Mike, 

  Zolang u uw job als loontrekkende behoudt, kan u in bijberoep werken als zelfstandige. 
  Bij het ondernemingsloket kunt u met uw diploma bedrijfsbeheer terecht voor uw ondernemingsnummer en uw aansluiting sociaal verzekeringsfonds. Uw recht op kinderbijslag, ziekteverzekering en pensioen blijft behouden via uw loontrekkende job. Als uw winst uit uw werk als zelfstandige lager blijft dan 1.419,50 euro per jaar betaalt u geen sociale bijdragen. Als die grens overschreden wordt zal er 20,5% bijdragen aangerekend worden. 

  Als u na anderhalf jaar geen loontrekkende meer bent, wordt u zelfstandige in hoofdberoep. Dit houdt in dat uw sociale rechten dan opgebouwd worden met de sociale bijdragen. Dan betaalt u ook 20,5% sociale bijdragen, maar met een minimum van ongeveer 670 euro per kwartaal. 

  En het grote voordeel van zelfstandig zijn: u kunt voor verschillende opdrachtgevers werken. Let wel op voor schijnzelfstandigheid als u slechts voor één opdrachtgever werkt!

  Met vriendelijke groeten,

  Mieke Vercauteren
  Adviseur ondernemers
  Xerius 3. Freelance Linda

  Freelance werken of in loondienst (al dan niet met een interim contract), zijn natuurlijk 2 verschillende dingen. Wil je ze kunnen vergelijken, dan is het nodig om het factuurbedrag per uur of per dag te kennen, alsook het bruto uurloon via een uitzendkantoor.

  Stuur gerust een berichtje en wij zorgen voor een simulatie. 4. freelancenetwork

  Mike,

  Ivm interimcontracten hou je er best rekening mee dat je minstens 3 factureerbare uren moet hebben.

  Veel succes,

  Michel


Deze vraag beantwoorden