Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Freelance werken via Tentoo

Vraag van: 1471 keer bekeken Algemeen

Zeer informatieve website! Ik heb hier reeds verschillende berichten gelezen over freelance werk omdat ik geïnteresseerd ben in het starten als freelance interieur- en grafisch vormgever. Maar ik ben nog niet lang afgestudeerd en heb nog maar weinig kennis van loon, netto-bruto, rsz, statuten etc.

Daarom steek ik hier graag mijn licht op om te vragen of het verstandig is dat ik als freelancer start?

Ik ben dus 23 jaar, thuis wonend en ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB (nog in mijn eerste jaar wachttijd tot juli). Ik heb een bachelor + masterdiploma interieurarchitectuur en heb na veel solliciteren geen vast werk gevonden in mijn sector. Na schooltijd en in de schoolvakanties geef ik wel zwemlessen en sportkampen via Stad Hasselt (officieel).

Nu wil ik dus starten als freelancer zonder de risico's en het startkapitaal van een zelfstandige. Dus werken via Tentoo (http://www.zelfstandigen.be/freelance-werken/) lijkt me hiervoor een ideale oplossing.

Maar is het zo gemakkelijk dat ik eender wanneer kan beginnen bij Tentoo en gewoon online mijn contracten en werkfiches daar upload en achteraf door hen betaald word? En dat ik bovendien ook recht heb op een uitkering indien ik niet genoeg werk heb/vind?

Ik zie dat ik dan een commissie moet betalen aan Tentoo. En daarnaast ook nog RSZ en bedrijfsvoorheffing... Maar moet ik dan niet enorm veel vragen aan mijn opdrachtgever om nog iets over te houden als eigen nettoloon?

Graag wat informatie?!

1 Antwoorden 1. B.V.

  Dag Melissa,

  Omdat mij werken via Tentoo ook intersant leek, heb ik contact opgenomen. Ben zelf pas een jaartje in dienst bij een webdesign bedrijf, maar wil graag als freelancer aan de slag gaan. Tentoo vertelde me het volgende:

  De nettoloon die je overhoud is 1/3 van de factuurbedrag (excl. BTW), een voorbeeldje:
  Uw factuurbedrag is 6000 euro en hier houd u dan 2000 euro netto over.

  Bert


Deze vraag beantwoorden