Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Financiële impact ingeval van overstap werknemer-zelfstandige?

Vraag van: 5206 keer bekeken Financieel

Ik denk er aan om ipv werknemer te blijven te werken op zelfstandige basis door een BVBA op te richten.

Ik zou voor 2 bedrijven (klanten) werken en zelf instaan voor de kosten zoals auto, laptop, telefoon, enz...

Ik wens mezelf een nettoloon uit te keren van ongeveer 3000 - 3500€ per maand.

ik zou tussen de 550 en 600€ per dag factureren en ik reken op 1 maand vakantie.

Ik stel me dan de vraag of ik wel voldoende omzet binnenhaal om mijn kosten te kunnen betalen en of ik dat nettoloon wel kan bekostigen met deze inkomsten.

Als ik nu kijk heb ik een brutosalaris van ca 4880€ een bedrijfswagen Audi A6, vakantiegeld, 13de maand en een aantal bijkomende voordelen, zoals tankkaart, maaltijdcheques, hospitalisatie en groepsverzekering en uiteraard het pensioen.

Ik ben vooral benieuwd of indien ik alle voordelen zoals de wagen en dergelijke zou behouden wel degelijk een goede zet doe om over te gaan naar een zelfstandig statuut en dat netto inkomen kan halen.

2 Antwoorden 1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Een vergelijking maken tussen het inkomen van een zelfstandige en het inkomen van een werknemer is vrij complex en zeer specifiek.

  Onze juriste kan dit steeds voor u berekenen. 2. Mireille Coumans FM Partners Boekhoudkantoor

  Mijn vraag is: waarom wil je zelfstandige worden?

  Als de enige reden zou zijn om meer geld over te houden, laat het dan maar zitten. Een zelfstandige moet bevlogenheid hebben om de energie te kunnen opbrengen om vooruit te blijven gaan. Je hebt geen vangnet. Wat doe je al je geen opdrachtgevers meer hebt, ziek wordt of andere pech? Je moet de stress hieromtrent ook niet onderschatten, je moet hier positief mee om kunnen gaan, de schouders eronder kunnen blijven zetten.

  Tevens moet je oppassen voor schijnzelfstandigheid. Als je maar 1 of 2 “klanten” hebt, waarvan er één ook nog eens je vorige werkgever zou zijn, dan zou het wel eens een voortgezet dienstverband kunnen zijn. Je moet je eigen plan in je werkzaamheden kunnen trekken.

  Dan je verdiensten; 142.000,- inkomen, een loon van 58.560,- met daarbovenop sociale bijdragen van +/- 19.000,- , dan zou je 64.440,- over houden voor de overige zaken, dat lijkt me op zich wel haalbaar. (Van de uiteindelijk winst gaat wel nog vennootschapsbelasting af 25% of meer).

  Tip: bezint eer ge begint. Succes!


Deze vraag beantwoorden