Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Factuurvermelding intracommunautaire diensten

Vraag van: 994 keer bekeken Boekhouden

Beste allen,

Ik heb een vraagje waar ik maar geen eenduidig antwoord kan op vinden.

Indien ik als onderneming onder de vrijstellingsregeling van BTW val, dien ik op al mijn facturen "Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen" te vermelden. Maar wat moet ik doen indien ik diensten lever aan een bedrijf buiten Belgi├ź? Wat moet er dan op mijn factuur staan? Dezelfde vermelding of "BTW verlegd" (zoals voor alle andere dienstverleners) of beide of nog iets anders? En wat indien de klant een priv├ępersoon is in het buitenland? Wat moet er dan op de factuur staan?

Dank voor jullie hulp.

1 Antwoorden 1. Fiskalize

  Beste,

  Indien er aan een buitenlandse btw belastingplichtige diensten geleverd worden (B2B) moet u factureren zonder btw (factuurvermelding “btw verlegd”).
  U moet controleren of de tegenpartij als btw belastingplichtige geregistreerd is op http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=nl
  U dient hiervoor tevens een IC-listing in te dienen.

  Indien u aan een particulier (B2C) in het buitenland factureert dient er belgische btw aangerekend te worden. Aangezien u aan de kleine ondernemingsregeling onderworpen bent kan u echter hiervan gebruikmaken (factuurvermelding “bijzondere vrijstelling kleine onderneming”).

  Sommige diensten worden echter geacht in het buitenland gelokaliseerd te zijn. Waardoor een btw registratie in dat land nodig KAN zijn. Het gaat hier o.a. om diensten mbt onroerende goederen, restaurant/cateringdiensten, personenvervoer, culturele / sportieve / artistieke / wetenschappelijke evenementen, elektronische diensten …..

  David de Meersman
  Fiskalize bvba


Deze vraag beantwoorden