Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Enkele vragen

Vraag van: 1187 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Wij zijn momenteel aan het kijken om mijn vriend te doen starten in bijberoep. Maar we willen eerst van alles op de hoogte zijn. En hebben we toch nog enkele vragen.

Mijn vriend zou starten met een bijberoep in de bouw en hij is momenteel voltijds arbeider in de bouw. Hij zou dan af en toe meewerken in het bedrijf van zijn baas in onder aaneming, zoals op zaterdag. Maar ik had een artikel gelezen dat je geen bijberoep mag uitoefenen dat concurrerend is op het hoofdberoep.

En dan ook wat er gebeurd met de dagen van weerverlet, dopdagen en dergelijke... en hun vergoedingen. Heb je hier dan ook nog recht op zoals nu of valt dit weg door het bijberoep?

1 Antwoorden



  1. An Govaerts - Xerius

    Beste,

    Belangrijk in uw vriend zijn situatie is om te weten wanneer hij kan aansluiten als zelfstandige in bijberoep.

    Hierbij een overzicht van de mogelijkheden:

    – als u nog een andere activiteit uitoefent (als werknemer of ambtenaar): Om in aanmerking te komen voor verminderde sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep, moet u minstens halftijds tewerkgesteld zijn. Als u vast benoemd bent in het onderwijs, moet uw tewerkstelling minstens 6/10 van een volledig uurrooster bedragen. Er hoeft niet voor elke dag minstens een halftijds contract te zijn, maar op kwartaalbasis moet een gemiddelde van 50 % worden bereikt (= contractuele). Maar voor het eerste en het laatste kwartaal in de categorie bijberoep moet er op de eerste en laatste dag echter wel een minstens halftijdse tewerkstelling zijn
    – als u een opzeggingsvergoeding ontvangt
    – als u werkloos bent en uitkeringsgerechtigd werkloze bent (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)
    – als u arbeidsongeschikt bent als werknemer en een uitkering geniet (in deze situatie moet u steeds toestemming vragen van uw uitkeringsinstelling)

    Voor de dagen van weerverlet, dopdagen en dergelijke moet ik u doorverwijzen naar de diensten van RVA. Zij beslissen over deze uitkeringen.

    Bij onderaanneming bij uw eigen baas dient u altijd op te letten voor schijnzelfstandigheid.
    U dient best een aantal criteria te overlopen om na te gaan of u al dan niet schijnzelfstandige bent. Schijnzelfstandigen zijn werknemers die werken met het statuut van een zelfstandige, maar eigenlijk een beroepsactiviteit uitoefenen onder gezag van een werkgever.
    Er zijn vier criteria om na te gaan of iemand een schijnzelfstandige is.

    1. Welke benaming voor de samenwerking wordt er gebruikt in de overeenkomst tussen beide partijen. Sommige clausules kunnen ook aangeven dat het eerder over een arbeidsovereenkomst gaat (bijvoorbeeld proefperiode).
    2. De vrije keuze van uw werktijd te kunnen indelen.
    3. Het gezag van uw opdrachtgever.
    4. U mag uw eigen manier van werken hanteren. De opdrachtgever kan hiervoor natuurlijk wel richtlijnen geven binnen de organisatie.

    Met vriendelijke groeten,

    An Govaerts
    Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
    Xerius


Deze vraag beantwoorden