Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Enkele vragen over bijberoep

Vraag van: 929 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste

Ik had enkele vragen over bijberoepen. Ik heb een zelfstandige praktijk voor logopedisten en bijlesleerkrachten. Een leerkracht werken maar 2u per week gedurende max. 30 weken (de duur van een schooljaar exclusief vakanties)

Zij werkt dus maar 30 werkdagen op een jaar. Beschouwt de fiscus dit als occasioneel? Ze werkt als hoofdberoep in het onderwijs. Bij ons werkt ze in de revalidatiesector. Dus niet elkaars verleng

Op de website staat dat als je jaarlijks minder dan 1400 euro verdient je geen sociale bijdragen betaalt. Is dit bruto? Of na aftrek van je beroepsonkosten?

Betekent dit dat je de voorafbetaalde sociale bijdragen via je belastingaangifte recupereert?

 Stel dat je je beroept op de regel van occasionale nevenactiviteiten (minder dan 90 dagen) en aan de slag gaat zonder beroepsovereenkomst, hoe kan je dit dan bewijzen tegenover de fiscus bij een eventuele controle? Kan je dit ergens laten registreren? Want op dat moment heb je nog geen belastingaangifte gedaan en dus ook niet de kans gehad om dit bij occasionele inkomsten te noteren? Hoe maken ze dan het verschil met iemand die zwart werkt?

Alvast bedankt voor uw antwoorden.

2 Antwoorden 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste,

  aangezien dit een wederkerend inkomen is (30 weken op een jaar) zou ik toch aanraden om aan te sluiten bij de kas voor zelfstandige als bijberoeper.

  de 1400 euro gaat over de winst die je haalt dus omzet – kosten. Ik denk in het geval van de leerkracht zij wel minder winst gaat maken en daardoor geen bijdrage moet betalen. Zo kan ze zich aansluiten bij de kas voor zelfstandige en de bijdrage al op 0 laten zetten. Anders zou ze inderdaad de minimumbijdrage eerst betalen om die dan later terug te krijgen. 2. Carbofisc

  30 keer is niet occasioneel. Op zich kan alles meer dan 1 keer als niet-occasioneel aanzien worden.

  Let wel dat er meer dan 1 instantie is: a) sociale wetgeving, b) directe belasting

  Sociaal moet iemand zijn ingeschreven voor ze voor jou werken. Elk tegenbewijs moet door jou geleverd worden.


Deze vraag beantwoorden