Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Eenmanszaak of een vennootschap?

Vraag van: 1546 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik werk doordeweeks 100% als loontrekkende en werk elk weekend in een bijjob via dagcontracten van een interimkantoor. Ik heb het voorstel gekregen om dat weekendwerk als zelfstandige in bijberoep te gaan doen aan 200 of 250 euro per werkdag, zo'n 70 tot 75 dagen per jaar.

Wetende dat ik van die dagcontracten zo'n 120 euro netto per dag overhou (aftrek van belastingbrief niet meegerekend), zou ik dan profijt kunnen doen door als zelfstandige te gaan werken? En doe ik dat dan best in een eenmanszaak of een vennootschap?

Heel erg bedankt alvast!

1 Antwoorden 1. Berenod0099

  Hoeveel je uiteindelijk van je dagcontracten overhoud wanneer je zelfstandige in bijberoep (ZIB) bent hangt ook af van je inkomen als loontrekkende.

  Als we je gemiddelde nemen aan 75 dagen van 225 Euro/dag, komen we aan bijna 17,000 Euro/jaar.

  Dit wil zeggen dat je BTW plichtig bent, dus 21% van het bedrag dat je factureert gaat naar de BTW.
  Je moet ook 20,5% op je netto inkomen als ZIB (is inkomen – kosten) aan sociale bijdragen betalen.

  Dus van je 225 Euro (BTW incl.) schiet nu een 140 Euro over.

  Indien je geen kosten inbrengt, komt er dus bij het loon dat je trekt als werknemer nog eens een 10,000 Euro bij, wat wil zeggen dat je bruto jaar inkomen best wel hoog zal uitvallen, en je dus veel belastingen zal betalen.

  Of je beter af bent vergeleken met de interim contracten zal afhangen van hoeveel je daar verdient natuurlijk.

  Een grove berekening leert ons dat je ongeveer 160 Euro bruto per dag van je interim job moet krijgen om 140 euro over te houden na aftrek RSZ (arbeider statuut). Wat me toch wel een hoog uurloon lijkt.

  Het belastbaar inkomen van je interimwerk zal net hetzelfde belast worden als je belastbaar inkomen uit je ZIB activiteit!

  Nog rekening mee te houden:
  Al je inkomen via interimcontract telt mee zowel voor berekening vakantiegeld als berekening eindejaarspremie/13de maand.

  Je inkomen als ZIB niet!

  En uiteraard als zelfstandige heb je de boekhouding te doen, je kwartaal aangifte aan de BTW, voorafbetalingen belastingen, best wel wat rompslomp.
  En je doet het best correct, of kan je veel extra kosten! Ofwel kan je het zelf, ofwel moet je voor een goede boekhouder betalen wat weeral (aftrekbare weliswaar) kosten zijn.

  Een vennootschap kan fiscaal interessanter zijn bij hoge omzetten, maar bijvoorbeeld om een eBVBA (eenmans BVBA) op te richten moet je minsten 12400 Euro volstort kapitaal hebben, en je moet een de gecompliceerde dubbele boekhouding doen, wat je bijna alleen aan een boekhouder kan overlaten, wat ook een bom geld kost (reken maar op een 2000 Euro/jaar).

  Ik dacht dat als richtlijn boven een kleine 40,000 Euro/jaar omzet een vennootschap interessanter wordt.


Deze vraag beantwoorden