Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Eenmanszaak en schijnzelfstandigheid

Vraag van: 1261 keer bekeken Financieel

Met mijn 20 jarige ervaring in de transportwereld ben ik aan het denken als consultant voor een buitenlands transportbedrijf de sales in Belgie te gaan doen, dit als eenmanszaak. Ik ben zeker niet verplicht enkel voor 1 bedrijf te werken, ik kan voor meerdere bedrijven gaan factureren. Heb ik mogelijkheden dat dit wordt aanzien als schijnzelfstandigheid, als ik voor 1 firma veel ga factureren, maar wel als zelfstandige en zonder verplichtingen naar hen toe? En eveneens, indien ik 120.000 euro op jaarbasis zou kunnen factureren, wat blijft er netto over?

1 Antwoorden 1. Zelfstandigen.be

  Men wordt niet automatisch beschouwd als schijnzelfstandige indien men slechts voor één opdrachtgever werkt. Het is belangrijk dat men de mogelijkheid heeft om ook voor andere personen te werken, zoals hier blijkbaar het geval is.

  Uiteraard is bij de beoordeling over de eventuele schijnzelfstandigheid de afwezigheid van gezag het belangrijkste element.

  De wet legt vier algemene criteria vast die moeten worden gebruikt voor de beoordeling van het al dan niet bestaan van een gezagsband:
  – de wil van de partijen zoals uitgedrukt in de overeenkomst;
  – de vrijheid (of het gebrek eraan) van organisatie van de werktijd;
  – de vrijheid (of het gebrek eraan) van organisatie van het werk;
  – de mogelijkheid (of onmogelijkheid) om hiërarchische controle uit te oefenen.

  Met dank aan http://www.sbb.be voor het aanleveren van dit antwoord…


Deze vraag beantwoorden