Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Eenmanszaak (bijberoep) één of meerdere kwartalen bevriezen?

Vraag van: 1967 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben in 2012 met een bijberoep gestart (ICT voor de KMO) en dit vooral omdat ik met een mooie eerste opdracht kon starten. In 2013 zitten we helaas nog steeds met een mega-crisis en, erger, mijn werkgever heeft (aan alle werknemers) gevraagd om een document mbt ethiek te ondertekenen waarin vermeld is dat er geen bijberoepen mogen gedaan worden. Anderzijds heeft die werkgever zélf een probleem omdat hij onvoldoende opdrachten heeft en dus eigenlijk is het ook in zijn interesse dat mensen reeds aan een scenario B werken om eventueel zelf de firma te verlaten. Kan ik mijn onderneming nu tijdelijk bevriezen om zo in orde te zijn met het arbeidsreglement? Ik vermoed van niet maar ik wou de vraag toch even stellen. Zijn er ook andere argumenten die ik kan gebruiken in onderhandeling met werkgever. Al bij al focust werkgever op grotere contracten en niet op KMOs dus concurrentie is er sowieso niet.    

1 Antwoorden 1. zelfstandigen.be

  Onderhandelen met jouw werkgever is een optie maar daar kunnen derden jou niet in bijstaan, laat staan tussenkomen. Dat is zaak tussen jou en de werkgever.

  Anderzijds is het wel degelijk zo dat je jouw activiteiten kunt “bevriezen”.

  Dat kan op 2 manieren.

  Enerzijds door je te laten schrappen bij de kruispuntbank voor ondernemingen (je betaalt daar dan wel een kleine bijdrage voor – ook de kosten voor een nieuwe aansluiting dien je te dragen).

  Anderzijds zou je kunnen overwegen om alles te laten voor wat het is en voortaan per kwartaal “nihil” aangiftes in te dienen. Je kunt desgevallend de werkgever hiervan een kopie overmaken.

  Deze laatste optie valt alleen te overwegen als je jouw bijberoep niet voor langere tijd in de diepvriezer wenst te steken. Pakweg maximum 1 jaar want ook dingen in de diepvriezer worden na verloop van tijd slecht 😉


Deze vraag beantwoorden