Duidelijkheid over ondernemingsvorm tussen echtgenoten
Vraag van: starter 1000 keer bekeken Rechtsvorm
Beste allen,
Ik volg dit forum al een tijdje en heb veel interessante adviezen gelezen.
Hopelijk kunnen jullie me ook helpen bij de vraag die ik me stel (en waar de boekhouder die ik bezocht me geen eenduidig antwoord kon op geven).
Samen met mijn echtgenote ben ik van plan een eigen onderneming op te starten (dienstensector). We zouden dit in het begin doen als zelfstandige in bijberoep aangezien we beiden nog werken. Indien de onderneming levensvatbaar is/wordt, zouden we later overschakelen op zelfstandige in hoofdberoep.
Ik dacht aan een VOF wegens de beperkte formaliteiten en de weinige investeringen die nodig zijn. Na veel te hebben gelezen over deze ondernemingsvorm stootte ik echter op een beperking. Mijn echtgenote en ikzelf zijn namelijk getrouwd onder het wettelijk stelsel en blijkbaar zorgt dat voor een probleem bij deze ondernemingsvorm, namelijk de zogenaamde eenhoofdigheid.
Ik heb ergens gelezen dat art 1401, 5 van het BW dit probleem oplost indien alle aandelen op naam staan en als het aandelenregister duidelijk vermeldt dat elk der echtgenoten afzonderlijk aandeelhouder is. Anderen spreken dit dan weer tegen.
Wie heeft er gelijk?
Indien dit inderdaad een probleem vormt voor het oprichten van een VOF, is een GCV dan een oplossing waarbij ik mijn (minderjarige) dochter stille vennoot maak en wijzelf allebei werkende vennoten zijn?
Wat is voor ons geval de beste oplossing?