Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Duidelijkheid over ondernemingsvorm tussen echtgenoten

Vraag van: 936 keer bekeken Rechtsvorm

Beste allen,

Ik volg dit forum al een tijdje en heb veel interessante adviezen gelezen.
Hopelijk kunnen jullie me ook helpen bij de vraag die ik me stel (en waar de boekhouder die ik bezocht me geen eenduidig antwoord kon op geven).

Samen met mijn echtgenote ben ik van plan een eigen onderneming op te starten (dienstensector). We zouden dit in het begin doen als zelfstandige in bijberoep aangezien we beiden nog werken. Indien de onderneming levensvatbaar is/wordt, zouden we later overschakelen op zelfstandige in hoofdberoep.

Ik dacht aan een VOF wegens de beperkte formaliteiten en de weinige investeringen die nodig zijn. Na veel te hebben gelezen over deze ondernemingsvorm stootte ik echter op een beperking. Mijn echtgenote en ikzelf zijn namelijk getrouwd onder het wettelijk stelsel en blijkbaar zorgt dat voor een probleem bij deze ondernemingsvorm, namelijk de zogenaamde eenhoofdigheid.

Ik heb ergens gelezen dat art 1401, 5 van het BW dit probleem oplost indien alle aandelen op naam staan en als het aandelenregister duidelijk vermeldt dat elk der echtgenoten afzonderlijk aandeelhouder is. Anderen spreken dit dan weer tegen.

Wie heeft er gelijk?

Indien dit inderdaad een probleem vormt voor het oprichten van een VOF, is een GCV dan een oplossing waarbij ik mijn (minderjarige) dochter stille vennoot maak en wijzelf allebei werkende vennoten zijn?

Wat is voor ons geval de beste oplossing?

4 Antwoorden



  1. Carbofisc

    Beste,

    Volgens mij heb je zitten lezen in artikels van voor de afschaffing van de aandelen aan toonder. In de praktijk is dit echter geen probleem meer, wanneer bij de oprichting de specifieke uitdrukking van het eigen vermogen van man en vrouw wordt aangeduid.
    Aandelen zijn tegenwoordig altijd op naam, je vermeldt dan ook beide aandeelhouders, in casu man en vrouw in het aandeelhoudersregister.

    Alain Carels
    http://www.carbofisc.be



  2. starter

    Bedankt voor de reactie.
    De teksten (geschreven door juristen en fiscalisten) die ik heb gelezen dateren inderdaad uit de periode 2006-2009. Het blijkt niet altijd eenvoudig recente informatie terug te vinden over dergelijke specifieke zaken. Zoals gezegd, de boekhouder die ik sprak, bleek ook niet echt zeker van zijn stuk…

    Dus is het juist samen te vatten dat echtgenoten gehuwd onder het wettelijk stelsel probleemloos een VOF of GCV kunnen oprichten waarbij de inbreng gebeurt uit de gemeenschap, maar waarbij beiden als afzonderlijke aandeelhouders worden vermeld in het register? Hiermee is dus voldaan aan de vereiste meerhoofdigheid?

    Indien er geen belemmering is voor de keuze tussen VOF en GCV, is er dan een voorkeur voor één van beide (en om welke reden)?

    Nogmaals bedankt.



  3. Carbofisc

    Op zich mag het geld niet uit de gemeenschap komen, en dat verklaar je ook door de aandelen specifiek aan iedere aandeelouder toe te wijzen.
    Ik heb ook bij mijn weten niets van rechtspraak zien passeren dat de meerhoofdigheid bij aandelen op naam nog een probleem zouden vormen in de laatste 5-6 jaar. Het lijkt me dus vooral een historisch probleem te zijn, waar niemand zich nog aan stoort, specifiek doordat aandelen nu altijd op naam zijn.

    Volgens mij is de CommV geen optie, aangezien je dochter minderjarig is. De VOF lijkt me de enige optie.

    Alain Carels
    http://www.carbofisc.be



  4. starter

    Dacht dat een minderjarige stille vennoot kon zijn in een vennootschap.
    Hierdoor kan toch worden voorkomen dat de vennootschap dient te worden ontbonden in geval van overlijden van één van de vennoten?
    In ons specifieke geval:
    – VOF: twee werkende vennoten, bij overlijden van één der vennoten wordt de vennootschap automatisch ontbonden, want minderjarige erfgenaam kan geen werkende vennoot worden.
    – GCV: twee werkende vennoten en één (minderjarige) stille vennoot, bij overlijden van één der werkende vennoten kan de vennootschap blijven bestaan.


Deze vraag beantwoorden