Welkom Gast. Inloggen or Registreren

7 Antwoorden

DJ als ZIB

Vraag van: 4200 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik ben aan het twijfelen om als ZIB te starten. Mijn situatie, ik ben vroeger altijd dj geweest. Nu is het zo dat ik terug wil starten maar wel op een legale manier.. dus via zelfstandig bijberoep. Omdat ik weet dat het niet gemakkelijk is om weer veel werk te hebben (er zijn immers veel dj's) stel ik mij de vraag; wat als ik ZIB ben en bv het eerste jaar bijna niets van aanvragen krijg? Hou ik daar een financiele kater aan over.. of is het zo dat je niets verdient ook niets moet betalen? Alvast dank voor uw reactie.

7 Antwoorden 1. Frederik De Schrijver - Xerius

  Dag James,

  Als ZIB is het mogelijk vrijstelling van sociale bijdragen te verkrijgen: dit is mogelijk als je jaarlijks minder dan € 1.419,50 netto verdient als zelfstandige.

  De sociale bijdragen worden altijd bekeken per volledig kalenderjaar.  Als je nog zou opstarten in 2013, dan zullen uw bijdragen van 2013 berekend worden op uw netto inkomen van 2014. 2014 is dan uw eerste volledig jaar.
  Met vriendelijke groeten,

  Frederik De Schrijver
  Verantwoordelijke Startersservice
  Xerius 2. [email protected]

  Als u omzet 5580 euro niet overstijgt bent u ook vrijgesteld van BTW. U dient dit wel aan te vragen bij de btw. 3. James

  Eerst en vooral dank voor al deze nuttige antwoorden. Ik heb eens mijn situatie bekeken en ik zou zeker niet meer dan 2000 euro per jaar verdienen. Ik reken hier dan zo’n 5 optredens per jaar aan 350 euro (factuurbedrag). Na nog wat zoekwerk op het internet concludeer ik dat ik dan moet kiezen voor een kleine onderneming in bijberoep. Graag jullie menig of dit correct is in mijn geval: Ondernemingsnummer aanvragen, vrijgesteld van BTW, geen sociale bijdragen en jaarlijks de gemaakte facturen bij mijn belastingaangifte doen. Dit is zowat de informatie die ik kan vinden op verschillende sites en dus de enige financiële noden zijn de opstartkosten (iets van 80 euro) en de jaarlijkse belasting van mijn facturen (bovenop mijn gewone belastingen). Indien mijn ‘zaak’ niet van de grond komt heb ik dus enkel de opstartkosten en geen financiële kater. Klop dit of sla ik de bal helemaal fout?

  Dank voor een correcte feedback

 4. Beste antwoord


  Debby Buys - Xerius

  Dag James,

  Wanneer u zich morgen aansluit als zelfstandige in bijberoep kan u factureren naar uw opdrachtgevers toe.

  Indien blijkt dat u te weinig opdrachten hebt kan u uiteraard ook altijd uw activiteit als zelfstandige onmiddellijk stopzetten. Hou er wel rekening mee dat je een werkloosheidsuitkering van de RVA niet kan combineren met een activiteit als DJ in bijberoep. Dus als u ooit economisch werkloos bent of ontslagen wordt, neem dan zeker contact op met uw sociaal verzekeringsfonds.

  Wanneer u ongeveer 2000 euro per jaar verdient mag je uiteraard eerst uw kosten nog aftrekken voor de berekening van uw netto belastbaar inkomen. Welke kosten hebt u voornamelijk als DJ : verplaatsingskosten, aankoop hoofdtelefoon, downloads via I-Tunes….

  Dit netto belastbaar inkomen zal opgeteld worden bij uw inkomen als loontrekkende en daarop worden uw personenbelastingen berekend.

  Wat zijn uw opstartformaliteiten? Uw inschrijving in de KBO in orde brengen (=81,50 euro) en uw aansluiting als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds (aansluitingskost = gratis). De vrijstelling van BTW kan u via ons (kostprijs 55 euro) aanvragen of eventueel zelf in orde brengen (=gratis).

  Vriendelijke groeten,

  Debby Buys
  Adviseur ondernemers
  Xerius 5. James

  Bedankt voor dit duidelijke antwoord Debby! Ik krijg meer en meer goesting om te starten. Mijn stelling van hierboven lijkt dus te kloppen. Alleen lees ik niets over de sociale bijdragen. Blijf ik onder de 1200 per jaar dan betaal ik waarschijnlijk geen? De bedoeling is dan om zo te starten en kijken hoe alles verloopt naar opdrachten toe.

  Met vriendelijke groeten,
  James 6. Debby Buys - Xerius

  Dag James,

  Het grensbedrag voor 2013 is 1419,50 euro. Indien uw netto belastbaar jaarinkomen hieronder blijft, blijft u vrijgesteld van sociale bijdragen.

  Hoeveel dit grensbedrag in 2014 zal zijn, dat weten we nog niet. Maar meestal wordt dit geïndexeerd. Veel succes alvast!

  Vriendelijke groeten,

  Debby Buys
  Adviseur ondernemers
  Xerius 7. James

  Super dit forum! Alvast bedankt aan iedereen om mij op de juiste weg te helpen.. we kunnen dus starten. Bedoeling is om te starten als kleine onderneming met oog op het grensbedrag van 1419 euro, dus zonder sociale bijdragen en vrijstelling van btw. Loopt het vlotjes en zit ik over dit bedrag dan kunnen we nog altijd aanpassen. Lukt het niet is stoppen een optie en is er geen financiele kater. Nogmaals dank iedereen!


Deze vraag beantwoorden