Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Divers of occasioneel inkomen in de belastingaangifte

Vraag van: 1422 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Hallo,

ik geef nu een tweetal jaar heel occasioneel eens les voor een vzw. De inkomsten voor 2012 bedroegen nog geen € 1.000 per jaar (bruto).

Ik gaf dit aan als divers/occasioneel inkomen, naast mijn hoofdberoep als voltijds contractueel ambtenaar.

Ik krijg nu bericht dat de controleur dit stukje inkomen retroactief wil klasseren onder inkomen als zelfstandige in bijberoep.

Gezien ik geen uitbreiding van mijn vormingsactiviteiten, en dus geen zelfstandig statuut ambieer, legde ik dit voor aan mijn werkgever. Die blijkt bereid om dit voor 2014 zelf aan de vzw te factureren (hoef ik ook geen vakantie meer te nemen voor die uren) zodat dit probleem zich niet langer meer zal voordoen.

Wat 2012 en 2013 betreft, stel ik gelukkig vast dat mijn inkomen dermate laag is dat ik vrijstelling van bijdragen zal genieten (automatisch of aan te vragen?).

Betekent dit echter ook
- dat ik voor 2012 en 2013 alsnog aanvullende provinciale belastingen zal moeten betalen?
- dat ik een boete kan krijgen wegens het niet vervullen van de inschrijvingsverplichtingen als zelfstandige?
- dat ik retroactief nog andere verplichtingen dien te vervullen?

Help!

2 Antwoorden 1. Carbofisc

  Waarom ga je zomaar akkoord hiermee?

  Het is niet omdat een controleur je aangifte wil wijzigen dat je ermee akkoord moet gaan. Waarom ga je niet eens kijken of je je kosten niet kan bewijzen, en als dusdanig nog minder winst uit te komen. 2. Zenito Ondernemingsloket

  Dag André,

  Van zodra je inkomen wordt aanzien als zelfstandig inkomen (en dus niet een divers inkomen) speelt het fiscaal criterium.
  Er is dan het vermoeden dat je activiteit een zelfstandige activiteit is. Je kan dit enkel weerleggen als dit in praktijk niet zou overeenkomen met een zelfstandige activiteit.

  De herkwalificatie van het inkomen door de fiscus heeft zware gevolgen want als het wordt geherkwalificeerd zal je ook (met terugwerkende kracht) nog een aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds als zelfstandige nodig hebben.

  met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  http://www.zenito.be
  http://www.startersgps.be


Deze vraag beantwoorden