Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Deel van verbouwingen als kosten inbrengen?

Vraag van: 1482 keer bekeken Boekhouden

Ik ben van plan om binnen enkele maanden (of een jaar of iets langer) als zelfstandige aan de slag te gaan. Momenteel willen we eerst ons huis verbouwen. Het plan is om een deel van het huis eerst als studio in te richten en te verhuren. Ditzelfde deel van het huis zouden we op termijn willen ombouwen tot een ruimte die ik kan gebruiken voor mijn zelfstandige activiteit (o.a. danslessen geven), op het moment dat ik voldoende opgestart ben geraakt.

Is het mogelijk om een deel van de kosten die we nu al doen voor de verbouwingen (gas, elektriciteit, isolatie, vloeren, bezetting, ...) later af te trekken als zelfstandige? En is het dan het voordeligst dat ik nu al een BTW-nummer aanvraag of is dit nog niet nodig?

Alvast bedankt voor uw reacties en tips!

1 Antwoorden  1. Boekhoudkantoor De Factuurwinkel bvba

    In principe kan je pas kosten aftrekken als je een ondernemingsnummer hebt en je inkomsten uit deze activiteit haalt. Dit is ook logisch.

    Er is rechtspraak die zegt dat je bepaalde kosten mag maken voor dat je gestart bent, maar de fiscus en de btw hanteren een andere visie.

    Voor investeringen die je moet afschrijven over verschillende jaren is dat anders. Deze uitgaven, betalingen die je doet, mag je maar aftrekken over verschillende jaren. Dus een investering in jaar 1 doen van 100 euro en bijvoorbeeld afschrijven over 20 jaar, is een kost van 5 euro per jaar. Als je start in jaar 3, mag je nog 18 keer 5 euro aftrekken, 10 euro mag je niet aftrekken.


Deze vraag beantwoorden