Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

De overstap naar freelance IT consultant: mijn twijfel en vragen.

Vraag van: 1692 keer bekeken Algemeen, Financieel

Hallo,

Ik werk momenteel al 10 jaar als IT consultant (java programmeur) in dienst van een middelgrote consultancy firma. Ik merk dat ik stilaan bij de anciens binnen de firma behoor, zowel qua leeftijd als qua ervaring. Er zijn niet veel personen aanwezig die ouder zijn dan mezelf omdat de meeste na hun 30ste wel voor kind en gezin kiezen en de lange verplaatsingen niet altijd meer zien zitten en dus een job kortbij huis kiezen. Voor mezelf is dit totaal niet aan de orde, maar ik merk dat mijn firma zich vooral richt op pas afgestudeerden en vermits er niet echt collega's zijn die ver voor mij op de carrièreladder staan ben ik ook aan het kijken naar mijn eigen toekomst omdat ik wat het gevoel heb dat ik het plafond bereikt heb. De "randanimatie" zoals opleidingen en bedrijfsdrinks zijn ook steeds minder en minder aan mij besteed.

De afgelopen jaren ben ik meer en meer freelancers tegengekomen. Ik heb het specifiek over freelance consultants, dus zij die lange perioden bij 1 klant zitten, al dan niet via een detacheringsbedrijf dat als tussenpartij dient. Hier springen telkens 2 voordelen in het oog:

  • Meer vrijheid in de keuze van de projecten.
  • Financieel interessanter.

De vrijheid is niet echt een probleem. Ik kan vandaag telefoneren naar mijn firma en zeggen dat ik iets anders zoek en daar wordt werk van gemaakt. Hun filosofie is dat wanneer ik ontevreden zou zijn bij een klant het toch geen nut heeft mij daar lang te laten zitten want dan is de kans reëel dat ik zelf een andere job zoek.

Financieel is het natuurlijk interessant. Ik zie ook de vaak uiterlijke voordelen: een grotere wagen, de nieuwste tablet en telefoon, ... Als ik snel de rekening maak en ik zou mij bijvoorbeeld maximaal 36.000 euro uitkeren om van het verlaagd vennootschapstarief te genieten dan zit ik op ongeveer hetzelfde als wat ik vandaag verdien als werknemer. (Inclusief mijn 13de maand, vakantiegeld, voordelen, ...) Het grote verschil ligt hem in de kosten die ik zou kunnen inbrengen. Als IT'er geef ik natuurlijk best wat geld uit aan mijn computer, boeken en andere gadgets. En als ik dan uittel dat ik elke 3 jaar 1.500 euro uitgeef dan maakt dit privé of op de zaak wel een groot verschil uit natuurlijk. 1.500 euro voor een zaak is verwaarloosbaar, terwijl het privé toch om zo'n 50 euro per maand gaat. Maar 50 euro voor dit, 15 voor dat, ... dat telt maandelijks natuurlijk wel allemaal op.

Langs de ene kant twijfel ik nog steeds of het echt wel de moeite is voor mij omdat het financiële plaatje zowat de enige reden is die ik echt kan verzinnen en ik wat schrik heb dat dit een verkeerde basis is om van te vertrekken. Ik heb eigenlijk ook totaal geen idee hoeveel extra werk hier komt bij kijken. En ik heb nog een aantal vragen die een grote rol spelen hierin:

  1. De meeste freelancers die ik tegenkwam doen vaak nog iets na hun uren bij de klant. Installatie van hardware, andere software ontwikkeling, opleidingen geven, ... Daar heb ik geen interesse voor. Ik heb dan ook wel wat schrik om als schijnzelfstandigen aanzien te worden. Is die vrees terecht? Uiteindelijk ga ik een bestaand team vervoegen om aan bestaande software te werken binnen de regels van de klant en onder leiding van een project manager. Ik word "one-of-the-guys". Hoe verantwoorden freelance IT consultants zoiets?
  2. Omdat wij momenteel volop aan het renoveren zijn kan ik vandaag niet het benodigde budget opzij zetten om een (e)BVBA op te richten. Omdat het risico meestal vrij beperkt is (buiten een wagen heb ik geen andere kosten denk ik) hebben de meesten mij aangeraden om eerst een GCV op te richten en die later te gebruiken om mijn (e)BVBA mee op te richten. Geen probleem, vermits er voor mijn partner geen nadelen aan verbonden zijn is dit een valabele optie. Ik ben er echter niet uit hoeveel inbreng ik eigenlijk zou moeten doen om te kunnen starten. Ik heb natuurlijk van dag 1 een wagen nodig om bij de klant te raken. Ik kan via de bank wel een financiële leasing aangaan, maar ik weet niet goed welke extra kosten er de eerste 2 maanden allemaal nog bij komen kijken. Zowel aan de wagen als de oprichting. Kan iemand daar een ruw beeld van scheppen? 

Als er op dit forum mensen aanwezig zijn die in dezelfde positie zitten of gezeten hebben, wat zijn jullie argumenten en ervaringen?

Alvast bedankt!

1 Antwoorden



  1. Carbofisc

    Beste,

    Schijnzelfstandigheid is volledig de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever, niet van de opdrachtnemer, dus andere IT consultants liggen daar niet wakker van.

    Waarom heb je de beperking van je aansprakelijkheid nodig. Je bent freelancer, met quasi geen aansprakelijkheid,… Doe gewoon verder met je CommV

    Alain Carels
    http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden