Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

De moeite om als zelfstandige te beginnen?

Vraag van: 2085 keer bekeken Financieel

Ik heb de kans gekregen om als zelfstandige te werken. Constructies in elkaar zetten voor een bedrijf. Ik mag 35euro excl. btw factureren per uur. Ik heb al eens proberen uit te tellen wat mijn belastingen daarop gaan zijn. Ik zou een eenmanszaak willen starten.

Als ik uitga van een winst (opbrengsten - kosten) van 35000euro dan zou ik daar 17000 euro belastingen op betalen. Als ik de overschot daarvan deel door 12 maanden dan heb ik maar een nettoloon van iets meer dan 1400 euro. Kan dit kloppen?

Ik stel me dan wel de vraag of het de moeite is om mijn huidige job op te geven daar ik daar ook wel aan die 1400euro per maand kom...

4 Antwoorden 1. Noella

  Beste,

  U dient er tevens rekening mee te houden dat u sociale bijdragen als zelfstandige dient te betalen.

  U gaat dus best eens bij een boekhouder langs om na te gaan hoe rendabel de opstart van de zelfstandige activiteit in hoofdberoep is.

  Met vriendelijke groeten

  Noƫlla Wouters
  Securex onderneminsgloket 2. Peter De Bruyn

  Geld is natuurlijk geen goede motivator om voor eigen rekening en voor eigen risico te starten. Als het niet kriebelt, moet je niet starten šŸ™‚

  Best eens bij een boekhouder of accountant langsgaan om een juiste berekening te (laten) maken. Jij gaat immers uit van 50% belastingen en dat klopt niet. Je komt wel in die schijf terecht maar we kennen een opklimmend tarief in Belgiƫ waardoor jij ergens tegen de 30% aan zult zitten.

  Alles hangt ook af van jouw kostenstructuur. Vandaar dat een grondige berekening nodig is om te weten wat het jou gaat opbrengen.

  Veel succes… 3. Tom

  Bedankt voor de antwoorden.

  Geld mag natuurlijk niet de grootste motivator zijn maar het is toch ook belangrijk dat je er geen financiĆ«le kater aan overhoudt he… En ergens is het toch logisch dat je niet meer gaat werken en meer verantwoordelijkheid gaat nemen als je er niet beter uitkomt…

  Het is niet mijn hoofdbeweegreden maar ik zou het toch graag duidelijk weten šŸ™‚

  Nogmaals bedankt!

  Tom 4. Peter De Bruyn

  Je hebt overschot van gelijk, Tom.

  Weet dat als het puur om het geld gaat, je aanzienlijk meer zou moeten verdienen dan 35 euro per uur. Eigenlijk zou je dan van minstens het dubbel van je brutoloon moeten verdienen om er financieel beter van te worden.

  In jouw geval haal je een omzet van 35,00 x 7,50 = 266 euro/dag

  Stel dat je 225 dagen zou werken, dan spreken we van een omzet van goed 60 000 euro. Jij gaat ervan uit dat je hier een winst van 35 000 euro aan overhoudt. Welnu, op basis van de informatie die jij verstrekt, ligt je huidige loonkost rond de 32 000 euro (zonder rekening te houden met de voorheffing en het verlies aan mogelijke opzegvergoeding).

  Er is m.a.w. weinig marge en die kun je alleen verhogen door meer te werken of je winst te optimaliseren. Het is daarom dat je bij een boekhouder of accountant moet langsgaan.


Deze vraag beantwoorden