Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Dagontvangstenboek controleren

Vraag van: 1492 keer bekeken Boekhouden

Indien er een dagontvangstenboek wordt gebruikt, op welke manier heeft de fiscus daar eigenlijk een controle over in hoeverre je dit correct uitvoert?

Stel je hebt geen kosten en draait een omzet van €10.000. Dan zal je €5000 belastingen betalen en zit je met een winst van €5000.

Als we nu theoretisch stellen dat er 500 betalingen gebeuren aan €20. Indien je daarvan 250 betalingen mooi noteert in je dagontvangstenboek en die andere niet, dan betalen we maar €2500 belastingen en houden we €7500 over.

In hoeverre kan een simpel dagontvangstenboekje gecontroleerd worden?

5 Antwoorden 1. Carbofisc

  Zo volledig of je je maar kan indenken.

  Jij moet aantonen hoe je aan die dagontvangsten komt, details opgeven. Je kan ook aan de hand van de aankopen gaan controleren hoeveel de omzet moet zijn… 2. D.K.

  Ja, maar de betalingen gebeuren zowel via overschrijving als met cash. Er is toch totaal geen controle over de cash betalingen?
  Indien ik dit niet in mijn dagontvangstenboekje schrijf, kan niemand toch weten dat dit geld ontvangen is? 3. Peter De Bruyn

  Er is altijd een vorm van controle (en misbruik) mogelijk. Afhankelijk van de branche waarin je onderneemt, kan deze al dan niet meer sluitend georganiseerd worden.

  Als je verkoopt, heb je immers ook aankopen. Die moeten ergens blijven d.w.z. je verbruikt ze zelf of ze zitten in de stock. In alle andere gevallen werden ze verkocht wat betekent dat daar ook ontvangsten tegenover staan.

  Ingeval dat niet zo is of indien de marge niet blijkt te kloppen, stelt zich voor de fiscus een probleem en zal men zelf aan het rekenen slaan. 4. D.K.

  In mijn geval zou het gaan om het ontvangen van mensen in een soort fitnesszaak waar ik zumbales geef. Mijn enige onkost is de huur van de zaal/toestellen. De mensen betalen aan mij hun beurt of hun beurtenkaar en ik begeleid hen in het uitvoeren van de oefeningen. Dus in principe is er geen aankoop nodig van zaken. Ik verleen hen een dienst en zij betalen mij. Het dagontvangstenboekje is dan toch niet waterdicht? 5. Peter De Bruyn

  Het gaat hier inderdaad om een dienst en geen verkoop (waardoor je ook geen goederen aankoopt).

  Omdat je op bepaalde tijdstippen een zaal/toestellen huurt, heb je dan ook cursisten en zijn er voor die dagen ook inkomsten. Stel dat je de ontvangsten van 8 personen in jouw dagontvangstenboek schrijft, terwijl er in feite 10 aanwezig waren, dan is dat voor de fiscus inderdaad moeilijk te controleren.

  Tenzij de vrouw van de belastingcontroleur meedoet of je bijv. een foto op Facebook plaatst, een aanwezigheidslijst laat tekenen, de namen doorgeeft aan je verzekeringsmaatschappij …

  Houd er ook rekening mee dat je niet zomaar bedragen in een dagontvangstenboek kunt/mag schrijven. Net zoals voor andere (dag)boeken geldt dat een inschrijving op basis van een document gebeurt.

  In jouw geval kan dat zijn op basis van de dubbels van kwijtingen die je uitreikt wat voor de fiscus ook weer een controlemogelijkheid betekent …


Deze vraag beantwoorden