Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Combinatie van verschillende statuten

Vraag van: 1041 keer bekeken Sociaal statuut

Sinds enkele maanden ben ik aan het werk als haltijds (19u) statutair ambtenaar. Daarnaast geniet ik nog van een aanvullende werkloosheidsuitkering en heb ik zicht op een verbrekingsvergoeding van mijn vorige werkgever (ontslag dateert van maart 2013).

Nu wil ik me graag vestigen als freelance virtueel assistent, om zo buiten de kantooruren iets bij te verdienen en niet te hoeven blijven rekenen op de werkloosheidsuitkering om mijn inkomen op niveau te houden. Verlies ik mijn uitkering van zodra ik me als freelancer inschrijf of hangt dit af van de omzet?

Ik overdenk nu de prijszetting voor de diensten die ik wens aan te bieden en houd daarbij rekening met de kosten zoals ik las in reactie op eerdere posts.

Als ik initieel in aanmerking zou komen voor vrijstelling van btw, berekent men het grensbedrag van €5580 op jaarbasis dan op basis van omzet-min-rsz of op basis van omzet-voor-rsz-aftrek?

Geldt de eventuele vermindering in sociale bijdragen voor een in hoofdberoep ambtenaar in het onderwijs?

3 Antwoorden 1. freelancenetwork

  dag Sarah,

  Als je een aanvullende werkloosheidsuitkering geniet, is de kans groot dat je deze verliest als je een BTW-nummer neemt. Je neemt hiervoor best contact op met de RVA. De RVA is de instantie die zal beslissen of je de werkloosheidsuitkering mag combineren.

  De vrijstelling van BTW geldt op het factuurbedrag (omzet zonder rekening te houden met kosten). Dus je mag niet meer factureren als 5.580 euro. 2. Zenito Ondernemingsloket

  Beste Sarah,

  U kan best VOOR uw start een schriftelijk akkoord hebben met de RVA.

  Valt de uitkering weg, moet u in ieder geval :

  * gemiddeld halftijds werken
  * minstens 235-uren in 38 urenweek op kwartaalbasis

  In dat geval kan u in bijberoep blijven.

  met vriendelijke groet,

  Bart Pittoors
  Sociaal Juridisch Adviseur Zenito Studiedienst
  Zenito Sociaal Verzekeringsfonds en Ondernemingloket
  http://www.zenito.be 3. Zelfstandigen.be

  Het drempelbedrag voor de btw-vrijstellingsregeling werd opgetrokken http://www.zelfstandigen.be/vrijstellingsregeling-btw/


Deze vraag beantwoorden