Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Bvba starten of kiezen voor gcv?

Vraag van: 4494 keer bekeken Rechtsvorm

Hoi,

Mijn vader heeft een bvba en ik heb zo een 4 jaar geleden onder de bvba van mijn vader een kapsalon open gedaan (op papier is mijn vader de eigenaar).

Nu sta ik op het punt zelf een bvba op te starten (voor hetzelfde kapsalon ), alleen heb ik de indruk dat we daar niet veel mee verdienen, we draaien zo een 16000 euro per maand en we staan met 3 kapsters waaronder ikzelf, dus al best een hoge  loonkost ...

We betalen zo een 1800 euro per kwartaal aan de boekhouder, en zo een 7 a 8000 euro aan btw ... Plus alle andere kosten, huur pand , bestellingen enzo ...  

Na 4 jaar voor (mezelf) te werken aan zo een 1200 euro per maand wil je op een gegeven moment wel een beetje meer voor al dat werk! Volgens onze boekhouder maken we winst maar ik heb deze in die 4 jaar nog steeds niet gezien! En is een bvba wel interessant? Of eerder een gcv?

Betaal je evenveel btw bij een gcv als bij een bvba? Ik ben nog jong en heb schrik om de verkeerde keuze te maken!

2 Antwoorden



  1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

    Beste Nathalie,

    op gebied van belastingen is er geen verschil tussen een bvba en een gcv. Als u een éénmanszaak zou oprichten zit u niet meer in de vennootschapsbelasting maar in de personenbelasting wat mogelijk wel een verschil zou betekenen, ook zou de boekhouding normaal goedkoper zijn aangezien dit een enkelvoudige boekhouding betreft.. In een éénmanszaak bent u wel hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die je maakt wat natuurlijk een serieus nadeel is.



  2. AZ ACCOUNTING - Abdel

    Dag Nathalie,

    Bij een gcv (comm.v) heb je ook nog werkende en stille vennoten. De werkende vennoten zijn onbeperkt aansprakelijk. De gcv is dus vooral geschikt voor activiteiten met lage risico op faillissement.
    Tenslotte is de oprichting van een gcv goedkoper omdat de statuten niet door een notaris moeten opgemaakt worden en er geen financieel plan vereist is. Tenslotte is er ook geen jaarlijkse neerlegging van de jaarrekening verplicht.

    Mvg,
    Abdel
    http://www.azaccounting.be


Deze vraag beantwoorden