Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Bureauruimte in huis ouders

Vraag van: 924 keer bekeken Boekhouden, Financieel

Beste

Ik ben student en start binnenkort als zelfstandige in hoofdberoep (bijberoep verdien ik (helaas)  te veel).  Ik woon nog bij mijn ouders en ik had volgende vragen:

- Ik werk voornamelijk van thuis uit,  is het mogelijk dat ik mijn kamer waar mijn bureauruimte ook is,  huur van mijn ouders en dat ze (een deel van)  die huur terugstorten naar mijn rekening?  Of mag dat niet? 

Want ik neem aan dat  ik niet van mezelf kan huren,  want het huis is niet mijn eigendom. 

- Aangezien ik websites maak zal ik regelmatig een klant moeten bezoeken.  Momenteel rijd ik nog in mijn eerste oude, versleten Opel Corsa maar ik zou graag een iets betere indruk maken bij klanten :) 

Is het een slim idee om een auto te kopen/huren/leasen? Zo ja welke optie is het beste? 

Alvast bedankt voof uw antwoorden

4 Antwoorden 1. Carbofisc

  Best Yorick,

  Onroerende verhuur voor beroepsdoeleinden kan. Maar! Het inkomen is dan belastbaar bij de verhuurder. Dus best even overleggen en kijken of er ruimte is in de aangifte van je ouders.

  Een auto kopen/leasen/huren… dat kan zeker als kost aangemerkt worden. Tussen de formules ligt qua kostprijs een zeer klein verschil, aangezien de rentevoeten vrij laag zijn tegenwoordig. Maw, prijs laten maken, en dan beslissen.

  Weet trouwens ook dat je niet meer ten laste zal zijn, maar ook geen recht op kindergeld meer ontvangt.

  Met vriendelijke groeten,

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Yorick Tiret

  Beste,

  Bedankt voor uw snelle antwoord. Dat ik geen kindergeld meer krijg en niet meer ten laste ben daar ben ik me ten volle van bewust en compenseer ik ook privé met mijn ouders.

  De verhuurder wordt belast op de huurinkomsten, maar als ik kosten zoals een computer/nieuwe bureau/ printer wil aftrekken moet er toch een bepaalde werkruimte op papier staan (waar dat materiaal dan komt te staan)?

  Of mag je die kosten ook aftrekken terwijl je niet echt een werkruimte hebt? 3. Carbofisc

  Het is niet omdat je iets gebruikt dat je het moet aftrekken als kost. Dat is de vrije keuze.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 4. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Hey Yorick,

  Alvast enkele tips die ik je graag meegeef.

  Wees realistisch in je autokeuze, valkuil bij vele jonge ondernemers is de aanschaf van een te dure wagen. De wagen is ook slechts aftrekbaar in verhouding tot je beroepsgebruik. Occassioneel naar een klant rijden (20km per maand) en de wagen voorts gebruiken voor privé gebruik (2000km per maand) zal leiden tot een verwaarloosbare aftrekbare kost.
  -> Je zal de wagen niet of amper kunnen aftrekken van je winsten indien je weinig tot geen beroepskilometers doet.

  Onroerende verhuur kan een interessante aftrekpost zijn. Best even met een boekhouder bekijken in welke mate dit interessant kan zijn. Onroerende inkomsten worden opzich wel voordelig belast bij je ouders maar indien jij te weinig omzet draait om in de hoogste belastingsschijven te vallen dan is het niet voordelig.

  Succes met je business!


Deze vraag beantwoorden