Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Buitenlandse activiteit en Belgische sociale zekerheid

Vraag van: 1340 keer bekeken Sociaal statuut

Ik heb een vraag ivm het oprichten van een vennootschap/eenmanszaak in belgie:

Momenteel werk ik op zelfstandige basis (contractor) in Ierland; waar ik dus belastingen ,soc bijdrage etc. betaal. Ik woon in Belgie en heb hierdoor geen sociale zekerheid in belgie ( met een E106 formulier is dat te overbruggen maar ze zijn niet erg happig om mij dat te geven)

Dus dacht ik eraan om een tweede bedrijfje op te richten in België zodat ik toch kan genieten van pensioenopbouw, sociale zekerheid enzovoort.

Is het dus mogelijk om het loon dat ik ontvang via het Ierse bedrijf te factureren naar het belgische bedrijfje, waar ik vervolgens belastingen op betaal naar belgische normen om op die manier in orde te zijn met alle regels?

ik heb geprobeerd om zo duidelijk mogelijk de situatie te schetsen, mocht u nog vragen hebben zal ik die met plezier beantwoorden.

1 Antwoorden 1. Noëlla - Securex Ondernemingsloket

  Het is steeds mogelijk om een vennootschap of een éénmanszaak te starten in België.

  1) aanvraag ondernemingsnummer
  Als zelfstandige dient u over een geldige inschrijving in de KBO te beschikken. Opdat u een ondernemingsnummer kunt verkrijgen dient u ons een bewijs basiskennis bedrijfsbeheer voor te leggen. Dit bewijs kan geleverd worden a.d.h.v. bepaalde diploma’s / getuigschriften.
  De aanvraag van dit ondernemingsnummer kost 81,50 euro. Dit is een vast tarief opgelegd door de overheid.
  U dient tevens uw apart rekeningnummer bij te hebben dat speciaal werd aangemaakt voor de zelfstandige activiteit.
  Indien u een vennootschap wenst op te richten gaat u best eerst ten rade bij een boekhouder.

  2) aanvraag BTW nummer
  Na ontvangst van het ondernemingsnummer dient u een BTW nummer aan te vragen. Dit kan via ons (60,50 euro) maar dit kan u ook zelf in orde brengen.

  3) aansluiting sociaal verzekeringsfonds
  Ook deze verplichte aansluiting kan via ons in orde gebracht worden. Indien u dit in hoofdberoep wenst uit te oefenen bedragen de voorlopige minimum bijdragen 670,80 euro per kwartaal (tarief 2012!). Let wel op dat dit bedrag gelinkt is aan een netto jaarinkomen uit de zelfstandige activiteit van +/- 12.500,00 euro. Verdient u meer dan gaat u achteraf moeten bijbetalen dus is het aangeraden dit goed bij te houden en de bijdragen eventueel laten verhogen wanneer u ziet dat u teveel gaat verdienen.
  Gezien u reeds een zelfstandige activiteit uitoefent in Ierland en daar ook al bijdragen dient te betalen gaat dit een dossier zijn dat we aan de overheid moeten voorleggen. De overheden gaan dan onderling bekijken van welk land het hoofdinkomen komt en gaan dan beslissen waar u onderworpen bent in hoofdberoep. Dit onderzoek kan een tijdje duren …

  4) aansluiting ziekenfonds
  Dit kan tenslotte ook via ons in orde gebracht worden. Indien u dit wenst kan u naar ons ziekenfonds overstappen zodat u slechts één contactpunt heeft voor al uw vragen. Een aansluiting bij ons ziekenfonds kan al vanaf 4 euro per maand en per persoon. Wij kunnen u dan tevens een zeer goede hospitalisatieverzekering aanbieden en een product gewaarborgd inkomen.

  M.b.t. de mogelijkheden naar facturatie tussen ondernemingen adviseer ik u contact op te nemen met een boekhouder.

  Voor verdere info of om de opstart in orde te brengen kan u steeds contact opnemen met een van onze client advisors die u graag willen verder helpen:
  http://www.securex.eu/seats.nsf/vwGo-Start_nl


Deze vraag beantwoorden