Welkom Gast. Inloggen or Registreren

4 Antwoorden

Btw-vrijstelling en factureren naar het buitenland

Vraag van: 3984 keer bekeken Boekhouden

Ik heb zo'n beetje deze hele site doorgelezen in de hoop een antwoord te vinden op mijn vraag, maar ik ben bang dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Ik ben sinds kort zelfstandige en niet btw-plichtig. Nu moet ik een factuur versturen naar een Nederlands bedrijf dat wel btw-plichtig is. Ik dacht dat ik hiervoor de vermelding "kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk." op mijn factuur moest plaatsen en/of een melding dat het een intracommunautaire regeling betreft waarvoor geen btw wordt aangerekend.

Maar nu begin ik te twijfelen...

Moet ik toch btw aanrekenen?

En zo niet, moet die klant dan wel btw opgeven aan de Nederlandse belastingdienst (wegens een intracommunautaire levering) of niet?

4 Antwoorden 1. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste,

  Jij hoeft geen btw te rekenen. Je klant zal zich bij de Nederlandse btw moeten informeren. Mogelijk moet hij btw betalen als zijn aankopen een betaald bedrag overschrijden. 2. Littlefinger

  Even ter verduidelijking.
  U bent weldegelijk btw-plichtig maar onderworpen aan de vrijstellingregeling. Dit houdt in dat u een omzet hebt van minder dan 15.000 EUR. Concreet mag u dan geen btw rekenen op uw facturen aan klanten maar kunt u eveneens geen btw in aftrek nemen van uw aankopen.

  Als u factureert aan een nederlandse btw-plichtige moet u enkel op uw factuur vermelden:
  “Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen”

  Uw nederlandse klant moet dan zoals door Hans Eynikel al geschreven mogelijk nederlandse btw betalen indien hij een bepaald bedrag overschrijdt.

  Meer info over de vrijstellingregeling kunt u vinden op:
  http://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/btw/btw-plicht/vrijstellingsregeling/#q7 3. Raphaella

  Beste,
  Ik zat met dezelfde vraag. Maar ik begrijp het volgende niet:
  “Voor de intracommunautaire verwervingen van goederen (aankopen van goederen in andere lidstaten van de Europese Unie), mag de kleine onderneming haar BE-identificatienummer aan haar leveranciers maar meedelen als ze vooraf aangifte heeft gedaan van het overschrijden van de drempel of als ze de optie heeft uitgeoefend om haar intracommunautaire verwervingen aan de belasting te onderwerpen (zodra ze haar BE-identificatienummer aan de leverancier meedeelt, wordt ze geacht deze optie te hebben uitgeoefend).”

  Maar het is toch zo dat wanneer je naar het buitenland factureert/goederen aankoopt, particulier of handelaar, je steeds je BTW/handelsnummer moet vermelden of zie ik dat verkeerd? 4. Peter De Bruyn

  Dat zie je niet verkeerd, Raphaella.

  Omdat bij ons (Belgiƫ) het ondernemingsnummer gelijk is aan het btw-nummer en je bent steeds verplicht omdat kenbaar te maken op je factuur ingeval van verkoop. Ingeval van aankoop zal de tegenpartij je hier ook altijd na vragen indien een factuur opgemaakt moet worden.

  Het feit dat je een btw-nummer hebt, staat evenwel los van het feit dat je binnen de btw-reglementering een vrijstelling geniet. Het is niet dat je dan plots geen btw-plichtige meer bent. Wel eentje met een vrijstellingsregeling. Toegeven, klinkt een beetje vreemd maar dat is het niet.


Deze vraag beantwoorden