Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

BTW opvoedingsconsulent

Vraag van: 1794 keer bekeken Boekhouden

Ik overweeg om als zelfstandig opvoedingsconsulent te starten. Ik ben niet aangesloten bij het Riziv en zou 45€/uur vragen. Hoe zit dat dan met btw?  

2 Antwoorden 1. SBB

  Indien u op zelfstandige basis als opvoedingsconsulent wenst te starten, zijn er inderdaad enkele btw-aspecten om mee rekening te houden.

  In principe is de activiteit als opvoedingsconsulent onderworpen aan btw. Theoretisch gezien kan er eventueel wel een vrijstelling van btw van toepassing zijn, bijvoorbeeld indien u optreedt als psycholoog of indien uw jaaromzet minder zou zijn dan 5.580 euro.
  Ik ga ervan dat dit niet het geval is, waardoor er wel degelijk btw op de activiteiten zal moeten worden gerekend en vervolgens worden afgedragen aan de Staat.

  Dit heeft als gevolg dat u eerst en vooral een btw-nummer zal moeten aanvragen bij het bevoegde btw-controlekantoor en een btw-boekhouding zal moeten bijhouden. Indien u aan uw klanten een tarief aanrekent van 45 euro per uur, moet hieruit de btw worden gehaald om af te dragen aan de Staat. Dit heeft tot gevolg dat u een zogenaamde belastbare basis heeft van 37,19 euro, waarop 21% btw moet worden betaald, namelijk 7,81 euro. Deze btw moet door u vervolgens worden doorgestort aan de Staat via de periodieke btw-aangifte (maandelijks in te dienen of per kwartaal).

  Indien u nog verdere vragen moest hebben in dit verband, aarzel dan niet om contact op te nemen met het dichtsbijzijnde SBB-kantoor. U vindt de coördinaten van de kantoren op http://www.sbb.be. 2. Vandergeeten

  In eerste instantie zal u best trachten uw activiteit te omschrijven volgens de nomenclaturen die worden gebruikt bij het ondernemerloket voor uw registratie als zelfstandige. hieruit volgt meestal meteen een aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds. Als u als btw-plichtige wordt erkend zal je ofwel een prijs dienen te bepalen inclusief btw ( 45 euro incl btw betekent 37.19 euro exl btw.) dan dien je een btw-aangifte te doen (meestal per kwartaal). mocht uw activiteit niet onder de commerciële dienstverlening vallen dan wordt u geregistreerd als “vrij beroep” en val je buiten de btw-wetgeving tenzij je een vennootschap zou oprichten.


Deze vraag beantwoorden