Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

BTW medecontractant

Vraag van: 1263 keer bekeken
Boekhouden, Financieel

Dag allen,

Ik besef dat dit een startersforum is, maar jammer genoeg is elders blijkbaar weinig correcte informatie te vinden. 

Bij stopzetting van een eenmanszaak, in een huis dat gedeeltelijk privé/gedeeltelijk beroepsmatig werd aangewend en particulier gekocht werd maar in 2009-2010, vooraleer het huis te betrekken en de zaak daar te openen, verbouwd (en vooral vernieuwd,huis uit de jaren '40) werd waarbij een aantal grote werken (dak, kleine bijbouw, vloeren, elek, sanitair, ...) als medecontractant gefactureerd werden, welke herzieningstermijn is dan van toepassing op de BTW van de verbouwingswerken? 

5 jaar of toch 15 jaar? 

Alvast bedankt!

3 Antwoorden 1. Warfid Brugge bvba

  Beste,

  Er is inderdaad vaak discussie hierover. In ieder geval is het sterk aan te raden dat je, bij de keuze voor 5 jaar, goed onderbouwd waarom je de 5-jarige termijn hebt genomen.

  Over het algemeen gelden volgende regels:

  Bij de oprichting van gebouwen geldt de 15-jarige termijn (tenzij het gaat om inrichtingswerken), bij verbouwingen de 5-jarige termijn.
  Het omvormen van gebouwen of het verbeteren van gebouwen valt onder verbouwingen, tenzij er een nieuw gebouw ontstaat (de kosten van de werken bedragen dan meer dan 60% van de waarde van het gebouw na de werken).

  De eventuele verankering van de investering met de grond kan ook een rol gaan spelen. Inrichtingswerken zijn dus onderworpen aan de termijn van 5 jaar, tenzij het gaat om bv. vloerwerken, dan kan de 15-jarige termijn toch gelden.

  In uw situatie dient u m.i. eerst te kijken naar de 60%-regel. Als u daaronder valt, geldt op alles de termijn van 15 jaar. Indien niet, kan u de termijn van 5 jaar gebruiken (eventueel met uitzondering op de vloerwerken). Kijk ook eens naar uw boekhouding. Op welke rekening werden de investeringen geboekt? Staat het bijvoorbeeld op inrichtingskosten, dan sowieso de termijn van 5 jaar te nemen. Staat het op de rekening ‘gebouwen’ ligt het moeilijker om 5 jaar te nemen…

  Merk ook op dat u enkel de oorspronkelijk afgetrokken btw voor x vijfden of x vijftienden moet herzien. Aangezien u onder een eenmanszaak werkt, zal u wellicht niet de btw voor de volle 100% in mindering hebben gebracht.

  Mvg,

  Simoens Tom
  http://www.warfidbrugge.be
  [email protected] 2. Robbie

  Bedankt!

  Kunt u mij soms zeggen waarop ik mij kan baseren of waar ik moet
  beginnen zoeken (welk gedeelte vd wetgeving) om één en ander te
  staven/argumenteren?
  Bvb. ivm die inrichtingswerken, verankering met de vloer, etc, wat onder
  verbouwing valt en wat niet?

  En stel dat we bepaalde zaken dan inderdaad toch op 5 jaar nemen, wat
  zijn de consequenties indien ze dit zouden verwerpen (dit gebeurt dan
  bij een controle neem ik aan?)?
  Moeten we dan “gewoon” het worst case scenario van 15 jaar nog
  bijbetalen, of wordt je hier ook op beboet? (lees: wat hebben we te
  verliezen?)

  Zijn er boekhouders/fiscalisten/andere professionals die min of meer
  “specialiseren” in stopzettingen en alles wat daar bij komt kijken?

  Alvast bedankt! 3. Warfid Brugge bvba

  Beste,

  Je kunt eens gaan kijken in wetboek btw art. 9 KB nr. 3, daarin staan de basisregels. Wat nu precies wel en niet onder verbouwing valt, staat beschreven in verschillende rechtspraken.

  Als je 5 jaar neemt en bij controle wordt beslist dat het 15 jaar had moeten zijn, dan is er vooreerst de verlenging van de herzieningstermijn. Stel dat je stopt na 7 jaar, dan had je voor die verbouwingen niets van btw herzien, terwijl je dit nu wel zal moeten doen. Daarbovenop zal je meestal nalatigheidsintresten moeten betalen (0,8% per maand vanaf de dag waarop de btw had moeten betaald zijn). Eventueel kan er ook een geldboete worden aangerekend (het dubbele van de ontdoken rechten maar soms vermindering).

  Ik denk dat de meeste beroepsbeoefenaars hier wel ervaring mee hebben.

  Mvg,

  Simoens Tom
  http://www.warfidbrugge.be
  [email protected]


Deze vraag beantwoorden