Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

BTW buitenland kleine ondernemingen

Vraag van: 1580 keer bekeken , ,
Algemeen

Ik val onder de regelvrijstelling BTW.

Moet ik op de facturen steeds de BTW nummer vermelden/laten vermelden bij aankoop en verkoop aan particulieren en zelfstandige in Nederland bijvoorbeeld? Ik ben in de war met onderstaande. Intercommunautair is toch enkel wanneer je wil genieten van de regel dat je geen BTW moet betalen op producten/diensten die aangerekend worden vanuit het buitenland (BTW plichtige). Klopt dat? 

Maar in dit geval geniet ik hier niet van dus vermeld ik gewoon mijn zakelijke gegevens op facturen (met speciale vermelding van BTW vrijstelling facturen)  en aankoopbonnen  naar het buitenland en betaal ik de btw bij aankopen in het buitenland (BTW plichtige). Ik heb ook geen aangifte gedaan om onder deze speciale regel te vallen.

Het komt er toch op neer dat je altijd je gegevens moet doorgeven maar ik betaal wel de BTW om niet onder de intracommunautaire regel te vallen. Of mag je voor aankopen gewoon geen BTW nummer doorgeven en doe je dus alsof je een particulier bent. Dat lijkt me dan niet logisch omdat je de aankoopfacturen wel wil aftrekken in de belastingsaangifte onder je hendelsnummer. 

Voor de intracommunautaire verwervingen van goederen (aankopen van goederen in andere lidstaten van de Europese Unie), mag de kleine onderneming haar BE-identificatienummer aan haar leveranciers maar meedelen als ze vooraf aangifte heeft gedaan van het overschrijden van de drempel of als ze de optie heeft uitgeoefend om haar intracommunautaire verwervingen aan de belasting te onderwerpen (zodra ze haar BE-identificatienummer aan de leverancier meedeelt, wordt ze geacht deze optie te hebben uitgeoefend).

Bedankt

 

 

3 Antwoorden 1. Raphaella

  Kan iemand mij helpen aub?
  Bedankt 2. Hans Eynikel - boekhouder - fiscalist

  Beste raphaella,

  Het is idd het beste dat op je intracommunautaire aankopen de btw van het land van de verkoper betaalt. Om geen risico te hebben dat hij deze niet zou aanrekenen is het aan te raden om je nummer niet door te geven. Als die er nu toch eens opstaat maar er is wel btw op gerekend zou ik er niet van wakker liggen. Op je uitgaande facturen zou ik altijd je ondernemingsnummer vermelden. 3. Raphaella

  Bedankt,
  Alles is duidelijk nu.

  Raphaella


Deze vraag beantwoorden