Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Btw aftrekken ingeval van vrijstelling?

Vraag van: 1306 keer bekeken Boekhouden

Ik zou graag van mijn hobby mijn werk maken. Dit als pc technieker. Als ik onder 5580euro per jaar zit, kan je geen btw aftrekken… Dus als ik bijvoorbeeld een wagen of een computer aanschaf, dan kan ik deze niet zonder btw aankopen? of heb ik het verkeerd?

2 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Inderdaad, indien de jaaromzet minder is dan 5.580 kan u opteren voor de kleine ondernemersregeling. Deze regeling herleidt de verplichtingen van de kleine onderneming inzake btw tot een minimum. Men zal bijvoorbeeld geen periodieke btw-aangiften moeten indienen, men kan/mag geen btw in rekening brengen aan de klanten, men moet geen btw doorrekenen aan de Staat. Er zijn wel een beperkt aantal formaliteiten die moeten worden voldaan, zoals het indienen van een formulier 604A (aangifte aanvang van een btw-activiteit), opmaak van een factuur aan andere btw-plichtigen, indienen van een jaarlijkse listing, …

  Als kleine onderneming mag men dus geen btw aanrekenen aan de klant. Dit heeft tot gevolg dat er ook geen btw mag worden gerecupereerd op de aankopen, hoewel men wel btw betaalt indien de goederen worden aangekocht van een andere btw-belastingplichtige.

  De kleine ondernemersregeling is wel een optie. Men kan zich ook altijd registreren als gewone btw-plichtige. Men moet dan btw aanrekenen op de verkopen, maar dan kan men wel de btw in aftrek nemen. Men moet dan bijkomend eveneens voldoen aan alle btw-verplichtingen.

  Ter informatie, de drempel van 5.580 EUR jaaromzet zal waarschijnlijk worden opgetrokken vanaf 1 januari 2014 naar 25.000 EUR. Maar het is nog afwachten over een officiële bevestiging in dit verband. 2. Geert Vandeput

  Beste,

  Niets belet u uiteraard om onder een omzet van 5580 euro per jaar toch gewoon te kiezen voor de gewone BTW-aangiften en zo toch BTW te kunnen aftrekken. U zal evenwel dan ook verschuldigde BTW moeten tellen.

  Als u denkt als pc-technieker toch vooral te gaan factureren aan andere zelfstandigen, is dit geen probleem, aangezien u klanten dan die BTW toch kunnen terugvorderen.


Deze vraag beantwoorden