Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Btw aanrekenen op factuur?

Vraag van: 1654 keer bekeken Boekhouden

Ik ben net gestart met een webshop met juwelen. Aangezien ik er nog niet veel van verwacht voor het eerste jaar ben ik vrijgesteld van btw. Als ik dan een factuur opmaak mag er dan een opsplitsing zijn van de btw? Eerst bedrag ex btw dan btw bedrag etc. Want anders zou ik mijn juwelen een stuk duurder moeten verkopen vanaf de vrijstelling wegvalt... Hoe wordt dit normaal opgelost?

2 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Indien de jaaromzet minder dan 5.580 EUR is per jaar, kan men opteren om onder de zogenaamde “kleine ondernemersregeling” te vallen. Deze regeling herleidt de verplichtingen van de kleine onderneming inzake btw tot een minimum. Men zal bijvoorbeeld geen periodieke btw-aangiften moeten indienen, men kan/mag geen btw in rekening brengen aan de klanten, men moet geen btw doorrekenen aan de Staat. Er zijn wel een beperkt aantal formaliteiten die moeten worden voldaan, zoals het indienen van een formulier 604A (aangifte aanvang van een btw-activiteit), opmaak van een factuur aan andere btw-plichtigen, indienen van een jaarlijkse listing, …

  Als kleine onderneming mag men dus geen btw aanrekenen aan de klant. De verkopen zijn dus exclusief btw. Keerzijde van de medaille is wel dat men geen btw op zijn aankopen mag recupereren.

  Indien de jaaromzet meer is dan 5.580 EUR zal men zich wel moeten registreren bij de btw-administratie als “gewone” btw-plichtige en in principe btw moeten aanrekenen op de verkoop. Op de website is het aan te raden van te vermelden dat de prijzen exclusief btw zijn en eventueel erbij te vermelden dat het gaat om een kleine onderneming die geen btw mag aanrekenen. Deze vermelding moet dan worden geannuleerd van zodra u niet meer onder de kleine ondernemersregeling valt.

  Ter informatie, de drempel van 5.580 EUR jaaromzet zal waarschijnlijk worden opgetrokken vanaf 1 januari 2014 naar 25.000 EUR. Maar het is nog afwachten over een officiële bevestiging in dit verband. 2. lenaars sarah

  Bedankt voor de info!


Deze vraag beantwoorden