Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Brutomarge

Vraag van: 1369 keer bekeken Boekhouden

Hoe belangrijk is een bruto marge voor bv de fiscus?

Moet je een bepaald minimum conform de sector behalen of bepaal je dit zelf.

Ik maak bv sieraden op ambachtelijke wijze, dus geen aankoop - verkoop. Maar zelf assembleren van sieraden. Geen edelmetalen.

Ik zit nu aan een brutomarge van +- 45%. Volgens sommigen is dit te laag.

Maar als ik vind dat ik er voor mijn bijberoep zijnde ( ik moet er ook niet van leven) genoeg aan overhoudt is dat dan voldoende? Of dien je aan bepaalde minima te voldoen?

Het is ook niet simpel binnen de sector, ik wil graag mijn eigen ding doen, beetje kunstenaar, en veel concurrentie van juwelen waar productie binnen de lage loonlanden zit.

3 Antwoorden 1. Carbofisc

  Je kan stellen dat de fiscus er wel belang aan hecht, maar je moet het veeleer in je activiteit zien. Niet puur het percentage.

  Stel je koopt voor 100 materialen die je moet verbruiken, dan verwerk je die, en die verkoop je voor 145.
  Hoeveel uur werk zit daarin? is dat wat realistisch? Om die 100 te verwerken tot iets van 145 zit je daar een uur of een dag aan. Want je daguur begint dan wel zeer laag te worden.

  De fiscus kan wel stellen dat bepaalde kosten niet gemaakt worden om inkomsten te krijgen, en die dus verwerpen. 2. An L

  Tja, als ik zo tel, dan zou ik om die 100 euro te verwerken tot 145 ongeveer twee uur werk hebben.
  Dat is niet zo heel veel, maar het is een bijberoep, ik moet er mijn boterham om te leven niet mee verdienen.
  Wordt dit niet mee in overweging genomen?
  Het is en blijft ook een ambacht die niet het grote geld opbrengt en waarvan veel productie voor andere bedrijven in de lage loonlanden zitten.

  En de kosten die ik maak zijn wel om inkomsten te verwerven, maar natuurlijk niet de grote winsten. Maw ik zou er niet van kunnen leven als ik het volledig zelfstandig zou moeten doen.

  Ik denk dat er zo toch wel meer bijberoepers zijn die een uit de hand gelopen hobby als bijberoep hebben om er een beetje winst mee te maken….. 3. Carbofisc

  De fiscus gaat ervan uit dat ze niet mogen een fiscaal voordeel geven aan mensen die hun hobby willen bekostigen met “ons geld”. Dus zolang je resultaat positief is, zal er weinig probleem zijn.
  Het is pas wanneer je stelselmatig verlies zal hebben, en dus bedrijfsvoorheffing vanuit je hoofdberoep terugvraagt dat dit niet zal aanvaardt worden.
  De fiscus kan altijd achten dat je kosten, ook al zijn ze beroepsmatig, niet hoeft te maken om dat inkomen te krijgen. Om het cru te stellen: als je je goederen levert, moet dat niet in een Ferrari zijn, als je maar een paar honderd euro omzet per jaar haalt.
  Maar als je een beetje winst maakt met je uit de hand gelopen hobby, dan zal de fiscus met plezier je erop belasten.


Deze vraag beantwoorden