Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Boomkweker worden – hoe aanpakken?

Vraag van: 1475 keer bekeken Boekhouden

Ik ben van plan om als zelfstandige in bijberoep boomkweker te worden.

Eind maart ga ik naar de notaris om mijn stuk grond te betalen. De eerste opbrengst verwacht ik ten vroegste aan het einde van het seizoen.

Ik ga er van uit dat ik het eerste jaar +/- 1.000 euro aan plantgoed zal geven (btw: 6%) en +/- 1.000 euro aan materiaal (btw: 0-21%). Indien ik het eerste jaar 1.000 euro omzet heb mag ik gelukkig zijn.

Nu vroeg ik mij volgende zaken af:

- Start ik best als particulier en vraag ik het statuut aan als ik effectief plantgoed kan verkopen? Of doe ik dit beter voor ik de grond aankoop?

- Ga ik best voor vrijstelling van btw of voor het gangbare statuut?

Bij deze vragen zijn volgende zaken van belang:

- De extra moeite en tijd die het me kost om de boekhouding in orde te brengen.

- Het geld dat ik effectief terug zie.

Uw website heeft me al goed vooruit geholpen maar ik blijf het moeilijk vinden een goed overzicht te houden. Moest u nog extra bedenkingen hebben hoor ik het graag.

Alvast bedankt voor uw tijd!

5 Antwoorden 1. Johannes Gregoor

  Hallo,

  Ik had de vraag oorspronkelijk op de website gesteld maar ben hier terechtgekomen, hopelijk staat mijn vraag bij het juiste onderdeel.
  Ik heb in tussentijd beslist dat ik sowieso mijn ondernemingsnummer zal aanvragen. Zonder is het namelijk moeilijk om aan goed en betaalbaar plantgoed te geraken.
  De vraag of ik best voor “btw vrijstelling” of een “normaal statuut” ga blijf ik me echter nog stellen. Ook andere opmerkingen blijven welkom! 2. Zelfstandigen.be

  Johannes, alles hangt af van het feit of je voordeel hebt met het aftrekken van btw. Want alleen dan heb je iets aan de normale regeling. 3. Johannes Gregoor

  Beste,

  Bedankt voor het antwoord. Of ik er al dan niet voordeel mee zou doen is wat ik mij afvraag.
  Wanneer zou dit wel of niet voordelig zijn? Wat zou u doen in mijn geval? Hopelijk is de gegeven informatie hiervoor toereikend anders hoor ik het graag. De grond die ik koop kost me trouwens 17.000 EUR (moest dit ook van belang zijn). 4. Zelfstandigen.be

  Dat de grond 17 000 euro kost, is in deze niet relevant Johannes. Die kun je afschrijven ongeacht je statuut. Waar het om gaat is de btw over de investeringen.

  Als ik het goed begrijp, gaat het om 270 euro aan btw (6% en 21% telkens op 1000 euro).

  Om die te kunnen recupereren moet je een boekhouding voeren en telkens btw-aangiftes indienen (en zelf btw aanrekenen).

  Als je dat zelf doet, zou je er aan kunnen denken om de betaalde btw terug te vorderen. Als je dat moet laten doen (boekhouder of accountant), is het sop de kool niet waard.

  Als je eraan denkt om de betaalde btw terug te vorderen, moet je voor jezelf de overweging maken of dit het wel waard is. Dat hangt af van je kennis en de tijd die je eraan wil spenderen. Waarbij je er rekening mee moet houden dat ingeval van teruggaaf, de btw-administratie doorgaans overgaat tot controle van je boekhouding. 5. Johannes Gregoor

  Bedankt voor het duidelijke antwoord!


Deze vraag beantwoorden