Welkom Gast. Inloggen or Registreren

2 Antwoorden

Boekhoudkundige vraag mbt betalen belastingen

Vraag van: 3797 keer bekeken Boekhouden, Financieel

Normaal moet je voorschotten betalen tgv BTW saldo dat je moet terugstorten aan de overheid. In kwartaal 2 ben ik 1000€ verschuldigd (fictief voorbeeld) maar in kwartaal 1 had ik een negatief saldo van 1500 € (dus tgv meer onkosten dan inkomsten, opnieuw fictief). Moet ik nu volgende maanden voorschotten betalen tgv kwartaal 2 of is de fiscus zo verstandig (en correct) door onmiddellijk rekening te houden met het negatieve saldo van 500€? alvast bedankt

2 Antwoorden 1. SBB Accountants en Adviseurs

  Beste,

  Indien men één keer per kwartaal een btw-aangifte moet indienen, is men verplicht om btw-voorschotten te betalen. U moet voor het bedrag van dit voorschot kijken naar het resultaat van de btw-aangifte van het vorige kwartaal.

  Resulteerde deze aangifte in een te betalen bedrag (vak 71), dan men uiterlijk de 20ste dag van de tweede en de derde maand van elk kwartaal een voorschot betalen. Bijvoorbeeld, de btw-aangifte van het tweede kwartaal 2013 resulteerde in EUR 1.000 btw te betalen. U moet dan voor het derde kwartaal een voorschot betalen voor uiterlijk 20 augustus en 20 september. Is er volgens de aangifte van het tweede kwartaal een bedrag terug te krijgen (vak 72), dan moet er geen voorschot te worden betaald.

  Het voorschot is in principe gelijk aan 1/3 van het bedrag dat in vak 71 van de btw -aangifte over het vorige kwartaal is vermeld. Hier moet er dus voor 20 augustus en voor 20 september telkens een voorschot worden betaald van 334 EUR.

  Maar, wanneer u nog een btw-tegoed heeft staan op de btw-rekening-courant en u vraagt dit niet terug, dan mag u dit tegoed altijd verrekenen met de te betalen voorschotten. Indien u dus het saldo van EUR 1.500 uit het eerste kwartaal niet heeft teruggevraagd, dan mag dit worden afgetrokken van het te betalen voorschot.

  Voor de maand augustus moet u dan ook geen voorschot betalen omdat het tegoed van EUR 1.500 groter is dan het voorschot van 334 EUR. Het resterende btw-tegoed (EUR 1.500 – 334 = 1.166) kunnen we verrekenen met het voorschot van september en dan hoeft u evenmin een voorschot te storten.

  Indien u hierover nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met een SBB-kantoor in uw buurt. 2. zaakvoerder IctDynamic

  Beste,
  van harte bedankt voor duidelijk antwoord.


Deze vraag beantwoorden