Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Boekhouding zelfstandige in bijberoep

Vraag van: 1019 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Dank voor al deze informatie.


Toch nog even voor de zekerheid, ik koop tevens veel artikelen in het buitenland online die in Belgie geleverd worden. Indien een BTW nummer aangegeven wordt op deze sites, dient er geen BTW betaald te worden.


Als ik een BTW nummer heb als zelfstandige in bijberoep, met de vrijstelling dat ik onder de 15.000 Euro val, mag ik hier dan gebruik van maken om geen BTW te betalen, zoals ik er tevens geen zou aanrekenen aan mijn klanten ?


En als ik mag een tweede vraag stellen, stel dat ik nu opstart en voor 5000€ kosten inbreng als investering, stel 1000 Euro per jaar. En dat ik nog geen klanten heb kunnen faktureren voor het einde van het jaar, dan mag ik deze 1000 Euro op mijn personen belasting inbrengen en betaal ik +/- 500 Euro minder belastingen ?

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste Francis,

  De vrijstellingsregeling (onder de 150000 € omzet) is niet voldoende om de intracommunautaire leveringen (bv vanuit Nederland) vrij van BTW te laten gebeuren. Het is zo dat er wel degelijk BTW op die aankoop zit, alleen is dat Belgische BTW en geen Nederlandse. Dus je verkoper kan dat niet aanrekenen. Dat moet hier gebeuren in je BTW-aangifte, en net dat moet je onder de vrijstelling niet doen.
  Gaan ze daar snel achter komen? Ja. Je verkoper dient ieder kwartaal een intracommunautaire listing in te dienen, en gaat daar een foutmelding krijgen op je BTW-nummer. Als je dus in Nederland bestelt moet je Nederlandse BTW betalen onder de vrijstellingsregeling.

  Kosten zijn pas aftrekbaar als ze dienen om een inkomen te verkrijgen of te behouden. Stel je investeert in een toestel, en je schrijft dat af over 5 jaar, en je hebt geen klanten, dan dient dat niet om een inkomen te verkrijgen of te behouden, en is die kost dus ook niet aftrekbaar. Daarnaast is het ook nog de vraag, waarom doe je die investering? Is die investering 100% beroepsmatig? Stel je bent fotograaf en je koopt een body van 5000 €. Je verkoopt geen enkele shoot, maar je hebt wel 10 000 foto’s genomen ermee. Dan is dit moeilijk een beroepsmatige kost te noemen. Integendeel, je gebruikt het dan ook niet beroepsmatig, en dan zijn de kosten ook niet aftrekbaar. Eventueel leg je een portfolio aan, maar dat is dan ook nog aan te tonen door jou.

  Je kan ons altijd contacteren op http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden