Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

Bijverdienen als gids

Vraag van: 946 keer bekeken
Algemeen, Financieel, Sociaal statuut, Zelfstandig bijberoep

Beste,
 
Ik werk als politieinspecteur in shiften.  Ik zou graag tussendoor nog iets bijverdienen en tegelijk mijn passie van Cultuur en Geschiedenis beleven.  Gidsen leent zich hier ideaal toe.    Ik heb reeds contacten bij een freelance bureau en eveneens de goedkeuring van mijn werkgever.
 
De bedoeling is dat ik iets klein wil bijverdienen zonder hierin te overdrijven.  Ik zou het aantal tours voorlopig willen beperken tot een maximum van twee per maand (+- 2 uur per tour).  Nu heb ik mij laten vertellen dat er drie statutaire opties zijn:
 
1. zelfstandige worden
2. payrollen via tentoo
3. Laten vergoeden via een artiestenvergoeding (kunstenaarskaart)
 
Bij zelfstandige worden lijkt het me veel papierwerk en heb ik schrik meer kosten te hebben dan dat ik er aan over ga houden.  Bij de artiestenvergoeding lijkt de toekomstvisie niet zeker en zou een gids niet onder dit statuut vallen?
 
Ik ben helemaal niet thuis in deze wereld en vraag mij dan ook af met welke criteria ik moet rekening houden.  Wat lijkt de voordeligste formule?  Zowel naar "papierwerk" als "verdienen" toe.  
 
Mvg

 

3 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  KVR (kunstenaarskaart) kan je niet doen, simpelweg omdat gidsen geen artistiek werk is.

  Payroll via Tentoo en zelfstandige worden zal ongeveer evenveel papierwerk vergen, maar meer verplichtingen als zelfstandige. Tentoo zal netto minder zijn.

  Om als zelfstandige te beginnen zal je wel de goedkeuring van je werkgever nodig hebben.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be 2. Julie Haubourdin

  Dag Ward

  Ik zou starten in bijberoep als zelfstandige. Je gaat dan naar een ondernemingsloket, vraagt een ondernemingsnummer aan en je kan starten.
  Van BTW kan je vrijgesteld worden aangezien je omzet jaarlijks minder zal bedragen dan € 25.000. Dan heb je eigenlijk maar 1 administratieve verplichting per jaar en dan is een overzicht maken van je opbrengsten en kosten en dit aangeven via je personenbelasting.
  Valt al bij al dus nog mee 🙂

  Groetjes
  Julie 3. Carbofisc

  Als hij via een freelance bureau werkt zal hij ook een BTW-listing moeten indienen…

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden