Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

bijberoep

Vraag van: 1071 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Vanaf wanneer bijberoep is blijkbaar een moeilijk topic cfr. het één-programma 'voor hetzelfde geld'. Ik zou graag (ik werk voltijds voor de overheids) een 'praktijkje' beginnen als life-coach. Ik zou gewoon voorlopig naamkaartjes en een website willen laten maken. Het is ook maar als hobby en van daaruit misschien een opstapje. Voor het zelfde geld draait dat een klein beetje voor 't zelfde geld heb ik in 2016 gewoonweg geen enkele klant. Sowieso zal ik er maar een paar uurtjes per week tijd voor hebben, dus veel inkomsten zullen er niet zijn. Moet ik me echt registreren als zelfstandige in bijberoep en al die moeite en kosten doen van o.m. sociale bijdragen? Stel dat ik echt geen klanten zou hebben en dus niks verdien (maar wel kosten heb van bv de website) dan is dat toch allemaal verloren?

Of bekijk ik het allemaal een beetje verkeerd?

Alvast bedankt!

5 Antwoorden 1. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Hey StefW,

  Bekijk het eens van een ander perspectief; probeer je hobby eerst van de grond te krijgen.
  Kijk of je wel klanten zou hebben. Een website genereert pas op lange termijn terugkerende bezoekers. Je kan tegenwoordig zelf al een website in elkaar knutselen via webtools voor zo’n € 50. Naamkaartjes op zich kosten € 12,50.
  Als je dan echt terugkerende business en omzet kan generen dien je je in orde te stellen met de BTW en zelfstandig in bijberoep te worden. 2. StefW

  Ja oké zo dacht ik er dus ook over, maar dat was eigenlijk net men vraag. Is dat dan wettelijk toegestaan een website te maken en kaartjes te hebben etc en starten en dat als hobby te aanzien. Ik wil eigenlijk gewoon vermijden dat de fiscus mij plots komt vertellen dat ik eigenlijk niet in regel ben. 3. Vincent De Backer - Erkend Boekhouder

  Dat kan ik begrijpen, de wet is daar helaas vrij vaag over. Gezien het hier niet over grote sommen geld gaat spreken we ook niet over financiële drama’s bij correcties.

  De wet specifieert dat je je dient aan te melden als zelfstandige en een BTW nummer aanvragen indien je recurrente, substantiële inkomsten verkrijgt. Daarmee bedoelen ze terugkerende omzet van voldoende grootte. Dus niet 100 stylo’s verkopen aan 1 euro bij wijze van spreke.

  Zolang je niets verdient hebt kunnen ze je ook op niets belasten! Spreekt voor zich dat je dan wel die kleine onkosten achteraf niet zal kunnen inbrengen als zelfstandige. Er zijn hier uitzonderingen op maar jouw situatie valt hier niet onder.

  Succes met je hobby! 4. StefW

  En een hobby geef ik dan gewoon aan bij m’n personenbelasting als diverse inkomsten? 😉
Deze vraag beantwoorden