Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Bijberoep, welke rechtsvorm en wat als je dan werkloos wordt?

Vraag van: 1087 keer bekeken Rechtsvorm, Zelfstandig bijberoep

Beste leden,

Ik overweeg het al lange tijd om een bijberoep te starten, maar financieel heb ik het tot nu toe nog niet haalbaar geacht.

Het zou gaan om een ambacht waarbij er weinig grondstoffen nodig zijn, en de meerwaarden voornamelijk uit kennis en ambacht komt. Echter zijn de benodigde machines wel duur in aankoop.

Toch wil ik mijn prijzen niet te duur maken, en haal ik voornamelijk voldoening uit mijn werk. Maar dan kan het volgens mij voorkomen dat mijn lasten hoger worden dan de verdiensten, althans in het begin wanneer je nog weinig cliënteel hebt ?

De omzet gaat in eerste instantie waarschijnlijk niet boven de 2500€/jaar uit komen.

Mijn vraag is welke rechtsvorm past hier nu het best bij?

En wat met mijn bijberoep als ik werkloos wordt (dit is nu al 2 maal voorgevallen in de afgelopen 5 jaar door faillissement werkgever) verlies ik dan het recht om te doppen omdat ik een bijberoep heb?

Alvast bedankt voor jullie deskundig advies.

1 Antwoorden 1. Carbofisc

  Beste,

  Om meteen met de deur in huis te vallen, ik zou geen aparte rechtspersoon aanraden. Gewoon in bijberoep als eenmanszaak erbij nemen. De voordelen wegen geenszins op tegen de nadelen.

  Een tweede aspect is dat je lasten en kosten vergelijkt met uitgaven. Als het gaat over dure machines, dan worden die afgeschreven over de economische levensduur van die machines.
  Dat wil zeggen dat de aankoop niet direct als kost wordt opgenomen, maar wordt gespreid.

  Je derde vraag, over het stempelen. Normaal kan je gelijkschakeling vragen met bijberoep mocht je je hoofdberoep kwijt raken. Dan kan je nog stempelen, en je bijberoep uitoefenen.

  Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust.

  Alain Carels
  http://www.carbofisc.be


Deze vraag beantwoorden