Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Bijberoep tijdens ziekte?

Vraag van: 4258 keer bekeken Algemeen

Heb een vraagje zou graag in bijberoep gaan het probleem zit hem dat ik voorlopig op ziekte thuis zit ;-( al een maand of 9 en moet binnen 2 maandjes terug onder het mes voor een prothese in de pols :-( nu komt het probleem ik moet de tweede week van de paasvakantie een week buiten werken voor het bijberoep daarvoor zal ik beroep doen op mijn vader en samenwonende vriendin daar ik het niet kan met mijn pols :-( Maar kan ik in bijberoep gaan tijdens ziekte? 

1 Antwoorden 1. An Govaerts - Xerius

  Beste,

  U kan dit best bespreken met uw ziekenfonds. Bij ziekte is het belangrijk dat u uw uitkering kan behouden en dat u de toestemming krijgt om een activiteit uit te oefenen.

  Voor de kwalificatie in bijberoep, dient u een vervangingsinkomen als werknemer te genieten en/of voldoende loontrekkende activiteiten (50% als gewoon loontrekkende, 60% als vastbenoemde leerkracht) te hebben.

  Voorwaarde voor bijberoep op basis van een vervangingsuitkering:
  Bedrag van de uitkering moet minstens gelijk zijn aan bedrag van het minimumpensioen van een alleenstaande zelfstandige
  of
  • Verklaring van de uitbetalingsinstelling dat de pensioenrechten als loontrekkende zijn gevrijwaard

  In praktijk dien je steeds en vooraf de uitbetalingsinstelling op de hoogte te brengen van de start van de zelfstandige activiteit en kan je best de voorwaarden voor een bijberoep in combinatie met een uitkeringen opvragen.

  Een aansluiting in bijberoep in combinatie met een arbeidsongeschiktheidsuitkering is enkel mogelijk als de uitkeringen voortvloeien uit een voorafgaand loontrekkende statuut. Een uitkering die voortvloeit uit een zelfstandige activiteit komt dus niet in aanmerking voor een aansluiting in bijberoep

  Met vriendelijke groeten,

  An Govaerts
  Klantverantwoordelijke sociale bijdragen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden