Welkom Gast. Inloggen or Registreren

3 Antwoorden

bijberoep tijdelijk (2 maanden) in combinatie met deeltijdse opdracht in onderwijs

Vraag van: 1753 keer bekeken , , ,
Zelfstandig bijberoep

Hallo daar

Ik verander vanaf september van werkgever in het onderwijs. Mijn opdracht als leerkracht zal hierdoor TIJDELIJK DEELTIJDS worden.

Concreet: ik werk momenteel in totaal 15/20e tot eind juni op twee verschillende scholen. In de zomermaanden krijg ik de zogenaamde 'uitgestelde bezoldiging'. In september en oktober heb ik echter maar een opdracht van 6/20e! Jak! Misschien kan ik elders extra uren krijgen. Misschien niet. Vanaf november zal mijn opdracht 15/20e worden, tot eind januari.

Wanneer de fiscus erop uitkomt, en dat doet ze, wordt voor die periode mijn bijberoep gezien als hoofdberoep. Ik krijg dan achteraf de verrekening gepresenteerd: achterstallige bijdragen (voor hoofdberoep). En als je een hoofdberoep hebt, dan heb je toch geen recht op inkomensgarantie uitkering (IGU) van de RVA ter aanvulling van deeltijds inkomen via onderwijs? Dan moet ik het zien te rooien met 500 euro, moet ik nog hogere bijdragen zien te betalen hiermee, en ben ik dus slechter af dan een werkloze.

Ik heb de laatste vier jaren voltijds les gegeven op één school. Ik kreeg in februari de opportuniteit om op een andere school 9/20e les te geven, dichter bij huis, crèche, familie. Ik greep die kans, en kon gelukkig op mijn eerste school nog 6/20 blijven werken, wat samen voor 15/20e zorgde. Door mijn keuze ben ik minder gaan verdienen, maar dat had ik ervoor over om op de tweede school binnen te raken. Dat is me ook gelukt, maar de eerste twee maanden van het nieuwe schooljaar betekenen voor mij, met statuut als tijdelijke, dus minder dan halftijdse tewerkstelling. Die halftijdse (10/20e) tewerkstelling is juist een voorwaarde om een bijberoep te kunnen uitoefenen.
Als je werkloos wordt of onder die grens gaat, gaat men je bijberoep als hoofdberoep zien.

[klaagmodus]Ik sta nu 6 jaar in het onderwijs. Ik heb de eerste twee jaar constant korte interimopdrachten moeten doen. Ik begin nu weer opnieuw op een andere school, waar ik misschien de komende vier jaar nog maanden zal kennen met deeltijdse tewerkstelling. Wie weet heb ik in 2016 op die tweede school zelfs géén opdracht.
Na tien jaar in het onderwijs zal ik misschien wel kans maken om eindelijk vastbenoemd te raken. 

Nu moeten jullie mij eens uitleggen hoe iemand van 35 jaar, met een gezin, die net een huis gekocht heeft, een zelfstandig bijberoep als DJ kan uitbouwen wanneer die in het onderwijs werkt. Hoe is het voor mij mogelijk om te kunnen groeien naar een combinatie van halftijds lesgeven in hoofdberoep als vastbenoemde (zekerheid, stabiliteit) met een bijberoep?  En zeg mij nu niet dat ik maar niet aan lesgeven had moeten beginnen, of aan een bijberoep als DJ. Het eerste is een roeping, het tweede is een uit de hand gelopen hobby die mij af en toe iets opbrengt. Ik ben in die twee maanden, september en oktober, werkelijk financieel beter af zonder mijn statuut als zelfstandige in bijberoep (in het zwart gaan draaien) of wanneer ik gewoon stop met lesgeven, en ga doppen! [/klaagmodus]

Zeg het mij.  Iemand!  

Levi
www.DJvoorelkfeest.be
www.facebook.be/DJvoorelkfeest.be

3 Antwoorden



  1. DJ voor elk feest

    On-ge-loof-lijk. Mijn ondernemingsloket verwijst me door naar de RVA. RVA dienst Betwistingen stuurt met naar dienst Toelaatbaarheid. Toelaatbaarheid stuurt me door naar de dienst Betwistingen. Betwistingen stuurt met door naar de kas voor zelfstandigen.



  2. Carbofisc

    Beste,

    U zal voor minstens kwartaal drie als zelfstandige in hoofdberoep worden aanzien. U zal dan minstens de sociale bijdragen in hoofdberoep moeten betalen.

    Uw ondernemingsloket heeft hier niets mee te maken. Uw sociale kas zou u hiermee verder kunnen helpen.

    Alain Carels
    http://www.carbofisc.be



  3. DJ voor elk feest

    Maar dat is dan toch regelrecht absurd? Ik verdien absoluut te weinig met mijn bijberoep. En ik ben nog niet eens zeker dat de RVA bovenop mijn wedde als leerkracht een aanvulling uitkeert.


Deze vraag beantwoorden