Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Bijberoep of vennootschap?

Vraag van: 853 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Beste, Ik ben werknemer (fulltime) en wil een product op de markt brengen. Maar hiervoor moet ik dus in bijberoep gaan of een vennootschap oprichten, maar wat is het voordeligste? Ik heb nog geen zicht op eventuele winsten of andere kosten. Maar zou toch willen weten wat ik het beste kan doen, naar belastingen of sociale lasten toe.

1 Antwoorden 1. Debby Buys - Xerius

  Beste Staf,

  Aangezien u fulltime werkt moet u aansluiten als zelfstandige in bijberoep.

  Het inkomen dat u verdient uit uw zelfstandige activiteit, wordt dan bijgeteld bij uw inkomen als loontrekkende en daarop worden uw personenbelastingen berekend. Hou er alvast rekening mee dat u +/- 50% overhoudt.

  Om te weten wat het voordeligste is, verwijs ik u graag door naar een boekhouder of accountant. Afhankelijk van uw fiscale situatie gaan zij u de voordeligste optie adviseren. Meestal adviseren zij pas een vennootschap zodra u een jaaromzet hebt van +/- 36.000 euro.

  Het is wel zo dat wanneer u een vennootschap hebt, u slechts sociale bijdragen betaalt op de bezoldiging die u aan uzelf uitkeert, terwijl u bij een eenmanszaak op de volledige inkomsten betaalt.

  Met vriendelijke groeten,

  Debby Buys
  Adviseur ondernemers
  Xerius


Deze vraag beantwoorden