Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Bijberoep in België vanuit Luxemburg

Vraag van: 1658 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen...

Ik denk erover na om zelfstandige in bijberoep te worden (ik ben van opleiding vertaler-tolk) in België. Ik heb mijn domicilie in België, maar ben echter grensarbeider en werk in Luxemburg, waar ik ook volledig belast wordt.

Nu vroeg ik mij af wat dit als gevolg zou hebben voor mijn zelfstandige activiteit (in bijberoep) in België.

- Kom ik door mijn hoofdberoep in Luxemburg in een hogere belastingschaal terecht?

- Met welke opstart- en/of vaste kosten moet ik rekening houden (BTW-nummer aanvragen/sociale bijdragen/...)

- Ik begreep dat, als ik minder dan 5580 euro verdien op jaarbasis, ik vrijstelling van BTW kan aanvragen? 

- Zijn er grote risico’s aan verbonden? Kan ik zomaar stoppen indien het op niks uitdraait? En kunnen bijvoorbeeld de sociale bijdragen terug gevorderd worden als ik toch onder 1393 euro netto per jaar zou verdienen?

En als laatste, misschien een ietwat moeilijkere vraag: kan dit gevolgen hebben voor mijn loonbelasting van mijn hoofdactiviteit in Luxemburg,

Alvast bedankt voor uw tijd!

1 Antwoorden 1. Zelfstandigen.be

  De inkomsten uit een bijberoep komen altijd bovenop je inkomen, Bart. Ze komen daardoor in een hoge(re) belastingschaal terecht maar veranderen niets aan de belastingen uit je hoofdberoep. Die blijven m.a.w. gelijk.

  De sociale bijdragen (voorlopige bijdragen) schommelen rond de 75 euro per kwartaal en bedragen finaal 22% van je belastbare winst. De aanvangskosten tref je hier aan: http://www.startersforum.be/startersformaliteiten/

  Het klopt dat je een vrijstelling kunt aanvragen indien OMZET lager dan 5 580 euro (25 000 euro in 2014).

  Grote risico’s zijn er in principe niet. Tenzij je grote investeringen of een risicovolle activiteit beoogt. Ingeval van lage winst, kun je inderdaad de betaalde sociale bijdragen terugvorderen (dit gebeurt automatisch na opmaak van je aanslagbiljet).

  Succes!


Deze vraag beantwoorden