Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Bijberoep en pensioen

Vraag van: 1307 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Op 01/04/2014 start ik als zelfstandige in bijberoep "schilder-behanger". Dit is ook de datum dat mijn wettelijk rustpensioen ingaat op 60 jarige leeftijd.

Ik kan momenteel een opdracht krijgen via interim. De verloning zal echter gebeuren als werknemer. Mijn vraag hierbij aan u:

-          Is het mogelijk verloond te worden als werknemer indien je een statuut hebt van zelfstandige in bijberoep?

-          Zijn er zaken waar ik rekening moet mee houden indien ik een dergelijke opdracht aanneem?

Bij voorbaat bedankt voor de info.

1 Antwoorden 1. Sofie De Bont - Xerius

  Beste Valère,

  U mag als vervroegd gepensioneerde nog bijverdienen zolang u zich maar beperkt tot de toegelaten inkomsten. Op de leeftijd van 60 jaar wil dat zeggen dat u zich als zelfstandige moet houden aan een netto jaarinkomen van 6.175 euro.

  Indien u nu naast uw zelfstandige activiteit ook nog een loontrekkende activiteit zou uitoefenen, dan moet u er rekening mee houden dat u uw inkomsten voor beide activiteiten gaat beperken. Voor uw zelfstandige activiteit gaat men rekening houden met uw netto belastbaar jaarinkomen, en voor uw loontrekkende activiteit met 80% van uw bruto jaarinkomen. De som van beide mag de grens van 6.175 euro niet overschrijden. Indien u deze grens wel zou overschrijden, kan u een deel of zelfs uw volledig pensioen verliezen voor dat jaar.

  Met vriendelijke groeten,

  Sofie De Bont
  Adviseur pensioenen
  Xerius


Deze vraag beantwoorden