Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Bijberoep en inschakelingstijd

Vraag van: 1263 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Momenteel werk ik als zelfstandige in bijberoep en werk ik halftijds in loondienst. Ik denk er echter over na ontslag te nemen op mijn huidig werk. Dit maakt dat ik een tijd werkloos zou zijn. In die werkloosheidsperiode heb ik geen recht op een werkloosheidsuitkering aangezien ik nog in de inschakelingstijd zit.

Ik vroeg me nu af of ik, als ik meer dan 3 maanden als zelfstandige werk, mijn zelfstandige activiteit in bijberoep kan behouden, of dat dit bijberoep automatisch een hoofdberoep wordt?

Indien het bijberoep zou blijven, welke limiet zit er op qua tijdsduur in deze combinatie (werkloosheid zonder uitkering en zelfstandige in bijberoep)?

Mijn activiteit in bijberoep is nl. heel beperkt (4 uren per week) waardoor het niet haalbaar is dit in hoofdberoep op te nemen.

Daarnaast had ik nog een tweede vraag: Kan het dat startende zelfstandigen recht hebben op een opstartbonus (voor flyers, naamkaartjes,...)? Zo ja, waar kan die worden aangevraagd?

1 Antwoorden 1. Danny De Pourcq - Xerius

  Beste Lene,

  U kan uw zelfstandige activiteit in bijberoep behouden mits goedkeuring van de RVA en u effectief een werkloosheidsuitkering ontvangt. Vermits u zelf ontslag gaat nemen legt de RVA een sanctie op (periode waarin u geen uitkering ontvangt). Dat betekent dat uw zelfstandige activiteit een hoofdberoep wordt. In de periode waarin u geen uitkering ontvangt worden er geen pensioenrechten opgebouwd, vandaar.

  Als u gehuwd bent hebt u ook de mogelijkheid om artikel 37 aan te vragen. Dit betekent dat de pensioenrechten verder opgebouwd worden via de huwelijkspartner. Als uw netto belastbaar bedrijfsinkomen lager is dan 1.423 euro per jaar, dan hoeft u zelfs geen sociale bijdragen te betalen. Indien u toch als zelfstandige in hoofdberoep aan de slag blijft betaalt u 679,73 euro per kwartaal.

  Met vriendelijke groeten,

  Danny De Pourcq
  Adviseur ondernemers
  Xerius


Deze vraag beantwoorden