Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Bijberoep een dure hobby?

Vraag van: 1627 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik repareer muziekinstrumenten als hobby. Dat doe ik blijkbaar zo goed dat er ondertussen een 'klantenkring' is ontstaan die nog steeds groeit. Als ik naar de maandelijkse omzet kijk, ligt die zo rond de 350 euro. De "winst" ligt wel lager aangezien ik, afhankelijk van het soort reparatie, ook onderdelen moet aankopen. Grof geschat denk ik dat de eigenlijke winst op een 200 à 250 euro per maand zal uitkomen.

Aangezien ik een eerlijke burger ben en mijn hobby graag probleemloos verder wil zetten, denk ik er aan om zelfstandige in bijberoep te worden. Als ik alles echter zo lees, zou het wel eens kunnen dat die hobby belastingtechnisch en sociale bijdragegewijs een heel dure hobby zou kunnen worden. Met ook nog eens de nodige administratieve rompslomp erbij.

Is er een mogelijkheid, behalve zwartwerk, waardoor je die rompslomp kunt vermijden en er toch nog iets aan kunt overhouden? Ik heb wel eens gehoord dat wanneer je minder dan 3900 euro per jaar verdiend (= winst?) je dan maar een minimale administratie zou moeten voeren en ook maar een minimaal bedrag aan extra belastingen en SZ kwijt zou zijn. Klopt dat?

1 Antwoorden  1. Geert Vandeput

    Het aanvragen van je ondernemingsnummer kost je 81 euro (maar aftrekbaar van je winst). Je kan ook een vrijstelling vragen voor je sociale zekerheidsbijdragen. Ook kan je een vrijstelling voor je BTW-aangiftes vragen. Op zich hoeft dit niet zo veel te kosten.


Deze vraag beantwoorden