Welkom Gast. Inloggen or Registreren

5 Antwoorden

Bij wie moet ik wat vragen?

Vraag van: 1652 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Ik werk deeltijds (12u30/week), maar ik heb een halftijdse job op het oog en zou in dat geval dus als zelfstandig therapeute in bijberoep kunnen starten. Ik heb hier helemaal geen verstand van en zit, na wat opzoekwerk, met nog een heleboel vragen.

Eerst moet ik een ondernemingsnr. aanvragen bij een ondernemingsloket.

Als ik het goed begrepen heb, kan ik dan worden vrijgesteld van BTW als ik op jaarbasis minder dan 5580€ verdien. Ik moet hiervoor aangifte doen van mijn voornemen om de vrijstellingsregel toe te passen bij aanvang van mijn zelfstandige activiteit (aangifte doen bij wie?).

Ik moet dan enkel een dagontvangstenboek bijhouden. (waarom? moet dat jaarlijks gecontrolleerd worden? door wie?) Kan ik zo starten of moet ik een cursus boekhouden of bedrijfsbeheer volgen? of mag mijn echtgenoot helpen (is boekhouder)?

En klopt het dat ik, als ik op jaarbasis maar 1419.49€ verdien, geen sociale bijdrage moet betalen als ik hiervoor een vrijstelling aanvraag? (bij wie?)

5 Antwoorden



  1. Jeroen Kegeleers - Xerius

    Beste Kristel,
    Je loopt best een langs bij een ondernemingsloket. Zij kunnen naast de creatie van je ondernemingsnummer ook meteen de activatie van de btw en je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds in orde brengen.

    Om je onderneming in te schrijven bij het ondernemingsloket zal je de kennis bedrijfsbeheer moeten aantonen. Dit kan aan de hand van een diploma of praktijkervaring. Beschik je zelf niet over de nodige kennis van bedrijfsbeheer dan kan je echtgenoot hier eventueel voor instaan.

    Als je netto belastbaar inkomen lager is dan 1419,50 euro in bijberoep, kan je inderdaad een vrijstelling aanvragen voor de sociale bijdrage. Het ondernemingsloket zal ook dit voor jou in orde brengen.

    Met vriendelijke groeten,
    Jeroen Kegeleers
    Klantverantwoordelijke ondernemingsloket
    Xerius



  2. Zelfstandigen.be

    Wat de boekhouding betreft, Kristel.

    Een dagontvangstenboek is om je contante verkopen aan toe te voegen. Als die er niet zijn en eventueel in andere gevallen, kun je facturen waardoor het dagontvangstenboek komt te vervallen.

    Als je echtgenoot boekhouder is, mag het voeren van jouw boekhouding geen probleem vormen. Je hoeft daarvoor geen cursus boekhouden te volgen. Voor alle andere informatie met betrekking tot de boekhouding van (startende) zelfstandigen, kun je terecht op http://www.zelfstandigen.be/boekhouding



  3. Kristel Claesen

    Vermits ik als therapeute aan de slag zou willen gaan, ga ik alleen maar contante verkopen hebben en is een dagontvangstenboek dus noodzakelijk?

    Is het invullen van dat dagontvangstenboek het enige wat er boekhoudkundig dient te gebeuren? Vul ik daar alleen de inkomsten van mijn therapeutische diensten in, of moeten terugbetaalde vervoersonkosten bijv. daar ook in worden genoteerd? En tellen deze vervoersonkosten mee in de berekening van mijn jaarlijks inkomen?

    Moet dat dagontvangstenboek jaarlijks ter controle worden voorgelegd aan de BTW? Moet dat een echt boek zijn dat manueel wordt ingevuld of mag dat ook op de PC worden bijgehouden?

    Groeten,
    Kristel



  4. Zelfstandigen.be

    In dat geval is een dagontvangstenboek noodzakelijk, Kristel. En bij voorkeur een echt boek aangezien dit als enige de standvastigheid van gegevens kan garanderen. Je moet dat boek niet jaarlijks ter controle voorleggen aan de btw. Het is een btw-controleur die zich daarvoor bij jou zal aandienen. Of en wanneer dat gebeurt, hangt af van de lokale controleur.

    Geen idee wat je onder “terugbetaalde vervoerskosten” verstaat.



  5. Zelfstandigen.be

    Weet ook dat het drempelbedrag voor de btw-vrijstellingsregeling werd opgetrokken. http://www.zelfstandigen.be/vrijstellingsregeling-btw/


Deze vraag beantwoorden