Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Betalen zelfstandigen in bijberoep 2x RSZ?

Vraag van: 1740 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Graag volgende vraag: waarom worden zelfstandigen in bijberoep die meer dan 5500€ omzet doen op een jaar belast als zijnde volledige zelfstandigen, dus dezelfde RSZ bijdragen betalen, terwijl dit ook al via het hoofdberoep wordt betaald? Dus betalen ze 2x RSZ?

1 Antwoorden 1. Janique - Securex Ondernemingsloket

  Beste
  de items die u aanhaalt betreffen verschillende zaken.
  Een omzet meer dan €5500 maakt dat u niet meer kan kiezen voor de vrijstellingsregeling van de BTW. Heeft u een omzet van meer dan €5500/jaar dan moet een BTWplichtige steeds kwartaalaangiften doen (eventueel maandaangiften).

  De RSZ wordt afgehouden van uw loon als loontrekkende naarrato van 13,07% en de werkgever betaalt patronale lasten: het percentage verschilt naargelang de sector waarin u tewerkgesteld bent. Dat maakt dat u in orde bent voor de sociale zekerheid. Bent u daarnaast zelfstandige in bijberoep dan betaalt u sociale bijdragen op uw nettobelastbaarinkomen als zelfstandige naar rato van 20,50% tot 22%. Het is inderdaad zo dat dit % u geen extra rechten oplevert.

  http://www.securex.be/nl/zelfstandige/opstart/start/administratieve-formaliteiten/sociale-bijdragen/index.html

  Wat betreft de belastingen, komt uw inkomen uit uw zelfstandig bijberoep bovenop uw loontrekkende inkomen en zal u in de hoogste schijven getaxeerd worden.


Deze vraag beantwoorden