Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Bestaande auto afschrijven

Vraag van: 1416 keer bekeken Boekhouden, Financieel, Zelfstandig bijberoep

In 2014 kocht ik samen met mijn echtgenote een tweedehandswagen (bj 2010, € 12500) met de bedoeling er nog 4 jaar mee te rijden (nl. jaar 2014 t.e.m. 2017).

Eind 2015 ben ik als zelfstandige in bijberoep begonnen, ik koos voor de btw vrijstellingsregeling (omzet < 25000 euro). Nu de zaak goed begint te draaien overweeg ik sterk om voor de jaren 2016 en 2017 de wagen nog af te schrijven voor wat het beroepsgebruik betreft. Dit zou gaan om een kwart van de jaarlijkse kilometers. Mogelijks op termijn nog meer.

Enkele vragen:
- De wagen is ingeschreven op naam van mijn echtgenote, we rijden er beiden mee. Dien ik hiervoor administratief nog iets in orde te maken? Ik ga er vanuit dat er hier zich geen probleem stelt?
- De wagen kostte € 12500. Afschrijven op 4 jaar betekent een jaarlijkse afschrijving van € 3125. Ik hou een kilometeradministratie bij waarna ik op het einde van het jaar het percentage beroepsgebruik kan bepalen t.o.v. de totaal gereden afstand. Dit percentage laat ik dan los op het jaarlijkse afschrijvingsbedrag van € 3125, waarna ik ook nog eens de 75% regel voor auto's toepas. Is deze redenering correct?
- Als ik de wagen in 2018 verkoop, dan moet er belasting worden betaald op de gerealiseerde meerwaarde, waarin ook die factor beroepsgebruik terug verrekend wordt. Stel dat het beroepsgebruik niet constant is en in 2016 20% bedraagt en in 2017 40%, neem ik dan een gemiddelde van 30% om de verschuldigde belasting te berekenen?

Alvast bedankt voor eventuele feedback.

Groeten,

Joris.

1 Antwoorden 1. Ben Lodewijks

  Dag Joris,

  Hieronder kan u een overzicht van mijn mening omtrent uw vragen met betrekking tot de personenwagen:

  – Dit lijkt me inderdaad geen probleem te geven aangezien jullie gehuwd zijn en dus jaarlijks een samengestelde aangifte indienen. Daarnaast zou ik wel zorgen dat op zijn minst bij de verzekeringen u ook aangeduid bent als bestuurder, mocht dit nog niet zijn gebeurd.
  – Wat betreft de afschrijvingen ligt het verhaal net iets anders. U was reeds actief als zelfstandig zonder dat u de kosten van de wagen inbracht, als ik dit goed begrijp uit uw uitleg hierboven. De wagen zal nu worden ingebracht in uw zelstandige activiteit. De Administratie aanvaardt niet dat u het aankoopbedrag (2014) als basis gebruikt om de resterende afschrijvingen te berekenen. Wat wel mogelijk is op zoek te gaan naar zoekertjes (internet, advertenties, …) van uw wagen. Vervolgens berekent u de gemiddelde prijs en bewaart u de zoekertjes ter onderbouw. Dit bedrag kan u dan voor de resterende jaren afschrijven. Het afschrijvingsbedrag vermenigvuldigt u vervolgens met het percentage beroepsgebruik en ten slotte met 75 % (aftrekbaarheid).
  – Om te bepalen hoeveel u van de meerwaarde dient aan te geven lijkt me de door uw voorgestelde methode correct. Niet vergeten om hier ook de 75 % aftrekbaarheid toe te passen. Mocht u opteren om het voertuig te boeken in uw activa is er nog de optie om van de vrijstelling te genieten.

  Hopelijk bent u hier mee geholpen.

  Als er nog vragen zijn, hoor ik het graag.

  Vriendelijke groeten,
  Ben
  ([email protected])


Deze vraag beantwoorden