Welkom Gast. Inloggen or Registreren

1 Antwoorden

Berekening winst voor een bijberoep?

Vraag van: 2320 keer bekeken Zelfstandig bijberoep

Op dit moment werk ik als ICT consultant in dienstverband en zou dat ook graag blijven doen voorlopig. Ik wil echter ook op een wettelijke manier nevenactiviteiten kunnen uitvoeren. Hiervoor denk ik dat ik in eerste instantie, ik met een éénmanszaak zou beginnen. Ik verdien op dit moment iets meer als 25k € bruto per jaar (zonder extra voordelen). De te verwachten inkomsten zijn op dit moment nog onduidelijk, maar ik reken toch op potentieel meer alds 10k €/jaar. Mijn eigenlijke vraag is nu: worden de belastingen berekend op de winst, van mijn eenmanszaak? Met andere woorden, kan ik een deel van mijn omzet gebruiken om investeringen te doen en af te trekken als kost? Een omzet van 10k, wordt dan 2k winst (extra loon) als ik 8k investeer. Klopt dat? Is het uberhaupt de moeite om een zaak in bijberoep met onzekere omzet meteen als vennootschap op te richten?

1 Antwoorden  1. zelfstandigen.be

    De belastingen op jouw nevenactiviteit worden inderdaad berekend op de winst uit je bijberoep. Je kunt ook perfect een deel van de omzet gebruiken om te investeren in je zaak. Daardoor zakt inderdaad de winst (en betaal je dus minder belastingen).

    Maar…niet in de mate zoals jij in jouw voorbeeld aanhaalt. Er is immers een verschil tussen kosten en investeringen. Die laatste moet je afschrijven (http://www.zelfstandigen.be/afschrijvingen/)

    Het kan (fiscaal) aangewezen zijn om meteen bij aanvang met een vennootschap te starten (ongeacht de onzekere omzet). Maar dan alleen als je de winst niet als extra loon opneemt.

    Je moet de oprichting van een vennootschap ook altijd op langere termijn bekijken. Dus niet alleen de (onzekere) omzet op korte termijn maar ook op langere termijn. Ingeval van twijfel of bijkomende inlichtingen is het goed om een boekhouder of accountant te raadplegen.


Deze vraag beantwoorden